Konkurserna inom bygg har ökat – de små slås ut

INRIKES Under årets första kvartal har antalet konkurser stigit med över 50 procent jämfört med samma kvartal förra året. Det är framför allt de små företagen som slås ut, vilket ökar koncentrationen inom branschen.

Mellan januari och mars i år gick 597 byggföretag i konkurs. Det är 58 procent fler än samma period förra året. Det är i första hand små företag med färre än 10 anställda som gått i konkurs men ökningen har varit störst bland småföretag med mellan 10-19 anställda. Värst är det i storstadsregionerna.

Att de minsta företagen slås ut i högst utsträckning visar den prekära situationen som även dessa befinner sig i, samtidigt som det stärker koncentrationen i branschen – de större byggföretagen vinner därmed ytterligare marknadsandelar.

De allra flesta byggföretag är små enmansföretag utan anställda medan det finns runt 70 000 byggföretag med 1-9 anställda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.