Utnyttjade och mordhotade arbetare på kriminella byggföretag i Stockholm

FACKLIGT Carlos flydde hemlandet Colombia eftersom han levde under hot – han kom till Sverige eftersom han fick jobb på ett byggföretag i Stockholm, där både chefer och anställda pratade spanska. När Carlos upptäckte hur han utnyttjades och krävde rätt lön och arbetsvillkor fick han sparken.

Efter att ha fått nytt jobb på ett annat spansktalande företag hotades han sedan till livet när han krävde ett arbetsintyg, och tvingades lämna Sverige. Jessica Löfström vid säkerhetsföretaget Ansvar Säkerhet, som gör bakgrundskontroller av byggföretag, berättar för Sveriges Radio    om en ”maffia” som utnyttjar utländska byggjobbare och slussar dem till skumraskföretagen som anställer och utnyttjar dem så hårt de kan.

Carlos är inte ensam. P4 har granskat fusket och kriminaliteten hos byggföretagen som anlitats för de stora byggarbetena på Slussen i Stockholm, och gått igenom 200  bolag. En handfull av dessa stack ut, och det visade sig att utnyttjandet av arbetarna där går hand i hand med kopplingar till den kriminella miljön, skattefiffel, penningtvätt och till och med sprängmedelsstölder.

Kommunen talar om bättre bakgrundskontroll i det stora projektet med Nya Slussen och tydligare krav i upphandlingar. Facket Byggnads nämner tystnadskultur och risken för stora olyckor, men anser att kommunens nypåkomna uppmärksamhet är ett steg i rätt riktning – kanske kunde man hålla inne företagens pengar om de inte sköter sig? ”Det är ju pengar som talar i samhället idag” säger Tomas Kullberg, ordförande Byggnads i Stockholm.

Och där har vi väl problemet i ett nötskal, både med samhället och med en fackföreningsrörelse som inte ifrågasätter den profitstyrda ordningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.