Regeringen vill ha in undervisning om Nato i läroplanen

INRIKES Riktpunkt rapporterade tidigare om en planerad informationskampanj om Nato som regeringen beslutat om. Nu kommer nästa steg – att få in undervisning om Nato i läroplanerna, för både grundskola och gymnasium.

För gymnasieeleverna kommer undervisning om Nato att bli verklighet från och med 2025, medan en utredning fortfarande pågår om huruvida det också ska ingå för grundskolelever. Det betyder att den statliga propagandan för Nato kommer att bli ännu starkare och bli ännu mer riktad mot ungdomen, vilket också är logiskt eftersom det är de som ska förberedas för att slåss för Nato.

Att undervisningen inte kommer att bli neutral säger sig självt. I de uttryckliga instruktionerna för gymnasiet står det att undervisning ska ske om ”[d]emokrati som samhällsidé, de mänskliga rättigheterna och demokratibärande samhällsinstitutioner och deras skydd” och om ”[f]olkrättens samt utrikes- och säkerhetspolitikens roll för mellanstatliga förbindelser, däribland Natos roll.” Detta betyder att Nato och den svenska militären kommer att målas upp som ett försvar för demokratin och en kritisk granskning av Natos verkliga roll, som den västerländska imperialismens militära organisation, naturligtvis kommer utebli.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.