Serber i Kosovo bojkottade mangrant lokalval i fyra serbiskdominerade kommuner

UTRIKES Sedan förra året, då albanska borgmästare utsågs i flera kommuner i norra Kosovo, har den serbiska minoriteten protesterat. När nyval utsågs i de berörda kommunerna valde den serbiska minoriteten att bojkotta valet.

Bara 253 av 46 556 röstberättigade serber i norra Kosovo gick till valurnorna för att rösta fram nya borgmästare efter att administrationen i Kosovo gick med på att hålla nyval. Inga nya borgmästare kunde därför utses.

När de albanska borgmästarna utsågs efter lokalvalen förra året ledde det till våldsamma protester och den serbiska minoriteten drabbade samman med säkerhetsstyrkor, inklusive Nato-soldater. Sammanlagt 93 personer ur säkerhetsstyrkorna blev skadade och Kosovos regering tvingades backa och förklarade att nyval skulle hållas om tillräckligt många uttryckte en sådan önskan. Så blev det, men när nyvalen skulle hållas uppmanade det serbiska partiet Srpska Lista till en bojkott av valen, eftersom de inte ”ville spela spelen som regisserats av regimen i Pristina”.

Resultatet blev att nästan varenda etnisk serb stannade hemma och inte deltog i valet, vilket visar den djupa splittring som existerar mellan Serbien och Kosovo, vilken också fördjupats det senaste året i och med att serber i norra Kosovo förbjudits att använda den serbiska dinaren som betalningsmedel och Kosovos nyvunna medlemskap i Europarådet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.