Ensamheten i Sverige stor – många saknar en nära vän

INRIKES Hundratusentals personer i Sverige saknar en nära vän. Framför allt är det män som saknar nära vänner och bland utrikes födda är ensamheten större än bland inrikes födda.

Minst 600 000 människor i Sverige saknar en nära vän, kan SCB visa med ny statistik. I Undersökningarna om levnadsförhållandena, som SCB genomför varje år, svarar personer på frågor om sin livssituation, bland annat om huruvida de har minst en nära vän. Det visar sig att hela nio procent av männen och sex procent av kvinnorna som svarat på undersökningen saknar en nära vän.

I allmänhet är också så att utrikes födda saknar en nära vän i högre utsträckning än inrikes födda och att människor med lägre utbildningsnivå också är överrepresenterade bland dem som saknar nära vänner. Bland de med enbart förgymnasial utbildning saknar 12 procent en nära vän och bland utrikes födda är samma siffra 13 procent.

En stor del i detta spelar kapitalismen, som ständigt tvingar fram en större atomisering och individualisering av samhället. Naturliga träffpunkter blir färre och det naturliga umgänget blir allt mindre och reduceras ofta till en eventuell partner eller den närmaste familjen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.