Kamp lönar sig – Trinity College i Dublin bryter med Israel efter studentprotester

UTRIKES Sedan i fredags förra veckan har studenter protesterat vid Trinity College i Dublin i solidaritet med Palestina och Gaza. Kraven har bland annat varit att universitetet ska bryta samarbetet med israeliska företag, vilket man nu gått med på.

Omkring ett hundratal studenter har tältat på gräsmattan framför universitetet sedan i fredags för att kräva att Trinity College, det mest prestigefyllda och äldsta av Irlands alla universitet, ska bryta det samarbete man har med israeliska företag och institutioner. Efter fem dagars protester kunde studenterna dock avveckla sitt tältläger – universitetets ledning gick med på studenternas krav.

I ett uttalande meddelar universitetet att man kommer att avbryta allt samarbete med israeliska företag som är aktiva i de ockuperade områdena, vilket kommer vara klart i juni i år. Man kommer också att tillsätta en arbetsgrupp som ska undersöka hur man kan undvika att investera i israeliska bolag överlag i framtiden.

Universitetet uttalar också sin förståelse och solidaritet med studenterna och kallar den humanitära krisen i Gaza och avhumaniseringen av dess folk obscen. För att hjälpa, om än i det lilla, har man också öppnat platser vid universitetet för studenter från Gaza, som man kommer betala boende för och inte ta ut någon terminsavgift av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.