Segerdagen 9 maj – vi fortsätter kämpa mot fascismen!

PARTIET, SKU För 79 år sedan hissades den sovjetiska fanan över riksdagshuset i Berlin och ett av världshistoriens blodigaste krig var slut. Fascismen var krossad och en ny horisont hade öppnats av de sovjetiska soldaterna och hela Europas kämpande folk, i vars spets kommunisterna stod. Vi är dem evigt tacksamma för den börda de bar och den insats de gjorde.

Trots deras uppoffringar är det dock tyvärr så att fascismen inte kunde utrotas, en gång för alla. Spillrorna efter den tyska och italienska fascismen vårdades ömt av den västerländska kapitalismen, medan den i Spanien och Portugal kunde uppträda öppet tills dess folket kastade dem över ända. Bara i de socialistiska länderna kunde fascismen på allvar ryckas upp med rötterna, eftersom man där också angrep roten till problemet – kapitalismen.

I de tidigare socialistiska länderna uppträder nu extremhögern och fascismen precis som på andra ställen, samtidigt som den kapitalistiska ryska staten försöker använda Sovjetunionens uppoffringar och Röda Arméns heroism, för att själva dra nytta av dem i sitt eget pågående imperialistiska krig.

Fascismen är och har alltid varit kapitalism. Det är en offensiv kapitalism, vars uppgift är att säkra kapitalismens fortbestånd i en allt svårare tid, då konkurrensen mellan kapitalisterna skärps och då den organiserade arbetarrörelsen växer sig starkare. Den påtvingar arbetarna klassamarbete, i de fall socialdemokratin misslyckats.

Idag, 79 år efter segern över fascismen ägde rum, upprepar vi att kampen mot fascismen måste kopplas samman med kampen mot kapitalismen, eftersom man aldrig botar en sjukdom genom att angripa symptomen – man måste angripa roten.

Vi inspireras i kampen av de som kom före oss och vi fortsätter kämpa i deras anda. No pasaran!

Sveriges Kommunistiska Parti
Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.