Europeisk Kommunistisk Aktions uttalande om 79-årsjubileet av folkens stora antifascistiska seger

EKA Riktpunkt publicerar idag, på den Antifascistiska Segerdagen, ett uttalande från Europeisk Kommunistisk Aktion, EKA, där även SKP ingår:

Idag firar vi att det är 79 år sedan folkens stora antifascistiska seger den 9 maj 1945. Vi minns och uttrycker vår tacksamhet till den modiga Röda Armén, det sovjetiska folket och motståndsrörelserna som kämpade och offrade sig för att krossa fascismen, kapitalismens mest barbariska sida. De kämpade mot de organiserade angreppen från monopolen och från borgarklassen som försökte attackera arbetarklassens makt och kommunisterna.

Trots att den euroatlantiska kapitalismen har försökt förvränga historien genom att påstå att det var USA som besegrade fascismen, lämnar fakta ingen tvekan om att det var Sovjetunionen som befriade Europa från dess fascistiska ockupant och aggressor. Mellan 20 och 27 miljoner sovjetiska medborgare miste sina liv, inklusive mellan 8 och 12 miljoner sovjetiska soldater. Det är denna enorma och ojämförliga uppoffring som tvingade den nazistiska fascismen på knä. Det var Sovjetunionen som besegrade Nazitysklands fascism, och senare även den japanska fascismen. Det var de som, på samma sätt som Atlas, bar världen på sina axlar och behövde genomgå helvetet för det. Det var de sovjetiska medborgarnas hjärnor och muskler som inledde processen mot segern och befrielsen från fascismen redan 1942 i det stora slaget vid Stalingrad.

Lögnerna och smutskastningen som sprids av den härskande klassens ideologer suddar inte bara bort Sovjetunionens historiska gärningar, utan även de tusentals kommunister och partisaner över hela världen som offrade sina liv genom att delta i motståndet mot fascismen.

Samtidigt erhöll ”före detta fascister” i Västeuropa betydande positioner inom EU och NATO och fascistiska grupper och stater beväpnades i hemlighet och stöddes internationellt av bland annat NATO och USA.

Det är samma härskande klass och dess regeringar som provocerande försöker jämföra och likställa kommunismen med monstret som vi kallar fascism, med syftet att förtrycka kommunister och deras partier över hela världen och dölja att det finns en utväg från kapitalismens barbari för folken som kämpar: det nya socialistiska samhället.

Antikommunismens ideologi in om EU

Europeiska unionen, den imperialistiska unionen vars officiella ideologi är antikommunism, och regeringarna i flera av dess medlemsstater förbjuder och förföljer kommunistiska partier med det provocerande påståendet att deras handlingar ”väcker dispyt”. De sprider ständigt föråldrade idéer genom att snedvrida historiska fakta om andra världskriget, det krig som är dränkt i folkens blod, för att attackera Sovjetunionen och försöka förändra den 9 maj, den antifascistiska segerns dag, och i stället döpa om den till ”Europadagen”.

Men för den som söker den historiska sanningen är det tydligt att det är det kapitalistiska produktionssättet som föder de fascistiska horder som orsakar död och förtryck av miljontals människor genom historien. Det är av stor vikt att dra den slutsatsen för att kunna bekämpa fascismen idag och det system som ger upphov till och stöder den.

Så länge kapitalismen existerar kommer hotet från fascismen att vara närvarande. Behovet av en klassmedveten motståndsrörelse mot fascismen förblir därför lika relevant som någonsin. Den ökända ökningen av den radikala högern i Europa är en praktisk motståndare för borgarklassen och EU, som ser den som ett användbart verktyg för att attackera arbetarklassens rättigheter och upprätthålla monopolens dominans. Trots att EU påstår sig motarbeta den radikala högern, tävlar de med denna om antikommunism och reaktionära åtgärder. Detta är något som exempelvis främjas av ultrahögerregeringarna under Meloni och Orban och riktar sig mot flyktingar och migranter med den nya omänskliga Migrations- och asylpakten. Samtidigt förföljer de folket, studenterna och ungdomarna som envist och militant fördömer ockupationsstaten Israels folkmord på det palestinska folket.

Det imperialistiska kriget i Ukraina

Att förstå den verkliga betydelsen av den 9 maj är också viktigt i kampen mot det pågående imperialistiska kriget mellan EU-USA-NATO och det kapitalistiska Ryssland. EKA-partierna motsätter sig och fördömer det stora ansvaret som de euroatlantiska kapitalstyrkorna bär för att stödja den reaktionära Zelensky-regimen och den nazistiska Azov-bataljonen. Vi motsätter oss även deltagandet från våra länders borgerliga regeringar som tillhandahåller bland annat utrustning, pengar och baser. Samtidigt fördömer EKA-partierna det stora ansvaret hos det imperialistiska Ryssland och dess härskande klass, som utnyttjar den Röda arméns och Sovjetunionens heroiska insatser och använder symbolerna från den stora antifascistiska segern för att rättfärdiga sina imperialistiska krig – samtidigt som de använder sig av fascistiska militära enheter och grupper vid fronten. De som stöder den imperialistiska invasionen av Ukraina under förevändning av ”denazifiering” och jämför detta krig med Sovjetunionens kamp mot fascismen vilseleder folken för att gynna borgarklassens intressen.

Kamp mot fascismen, för socialismen-kommunismen

En dag som idag, när vi firar segern över nazistisk fascism, påminner också om denna viktiga poäng, och tydliggör att en kamp mot fascismen bara kan vara framgångsrik när den är en kamp mot det kapitalistiska systemet, mot borgarklassen, deras intressen och konkurrens, när den stöder arbetarklassens kamp för socialismen-kommunismen. Historien bekräftar detta gång på gång.

Vi låter oss inspireras och intensifierar vår kamp för arbetarklassens rättvisa sak, för socialismen. Vi fördömer antikommunismen och motsätter oss imperialistiska krig och våra länders inblandning i dem. Vi ger ett tydligt svar till det imperialistiska EU och de borgerliga regeringarna, samt till alla borgerliga och opportunistiska historierevisionister som försöker likställa kommunismen med fascismen. Europas folk bör försvaga partierna som stöder EU och dess politik, som stöder kriget och försvarar EU:s enkelriktade kapitalistiska intressen och dess så kallade demokratisering.

Att stödja kommunist- och arbetarpartierna i deras dagliga kamp, i alla politiska strider och inför de europeiska valen är det enda riktiga stödet för folket som verkligen kommer göra skillnad.

Hjälp till att stärka kampen för ett Europa där folkets välstånd, fred, social rättvisa och socialism råder!’

 

Europeisk Kommunistisk Aktion

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.