Kärnvapenövning i Ryssland – trappas kriget i Ukraina upp?

UTRIKES Den ryska statliga nyhetsbyrån Tass rapporterar att Ryssland kommer att genomföra en övning med taktiska kärnvapen. Militärövningen som berordrats av president Putin inleds på måndagen och ska omfatta Rysslands flygvapen och flotta och äga rum i södra delen av landet.

Det är en maktdemonstration, menar SVT:s utrikesreporter Bert Sundström och fortsätter med att säga att det är ett långt steg till att sätta in kärnvapen i Ukraina. Ett sådant drag skulle ju leda till att NATO eliminerar Moskva från kartan.

– Det är ett direkt svar på förra veckans uttalande från Storbritannien och Frankrike, där president Macron sa att han inte utesluter att skicka franska soldater till Ukraina, säger Sundström. 

Redan idag har Frankrike emellertid militär personal i Ukraina: bland annat underrättelseagenter och militärpolis. Just nu diskuterar man också utbildningen av ukrainska soldater i Frankrike, som eventuellt ska flyttas till Ukraina. 

I en värld där de imperialistiska blocken står emot varandra i en konflikt om världens resurser och marknader är ett kommande storkrig faktiskt ett realistiskt hot. Konsekvenserna kommer att drabba världens folk – och att det är ett för stort steg för att vara en verklig risk är en dålig analys.

Det enda som verkligen kan åstadkomma ett slut på de imperialistiska krigen är en värld där socialismen byggs för att garantera freden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.