Presscensur i Israel när Rafah-invasionen förbereds

UTRIKES Israels premiärminister Netanyahu bekräftade i söndags att Israel inte kan acceptera att dra bort sina styrkor från Gaza, och att därmed förhandlingarna om en vapenvila inte gör några framsteg. Israels försvarsminister Yoav Gallant uttalade sig också och sade att en invasion av Rafah,  staden vid gränsövergången från Gaza  till Egypten, där miljoner palestinier lever i provisoriska flyktingläger, är nära förestående.  Han lade skulden på Hamas ”som inte har för avsikt att följa några överenskommelser”.

Den israeliska armén IDF har på X uppmanat människor i Rafah att bege sig till vad som kallas humanitära områden i al-Mawasi och Khan Younis. Man skriver också att IDF kommer att förfölja hamas överallt I Gaza “tills gisslan kan komma hem”.

Samtidigt har Israels regering också fattat beslutet att stänga ned tidningen Al Jazeeras nätverk i Israel.  Tidningens kontor i Östra Jerusalem har stängts och materiel beslagtagits.  Al Jazeera har kontinuerligt rapporterat om Israels krig mot palestinierna i Gaza och fler av tidningens journalister hat dödats i striderna.

Tidningen har varit en av de få internationella medier som funnits i Gaza under hela kriget och kunnat få ut nyheter om israeliska angrepp på sjukhus mm. Censuren riskerar nu att drabba även andra nyhetskanaler, efter som parlamentet i israel har godkänt en lag som tillåter ministrar att stänga ned utländksa nyhetsbolag om de anses ”utgöra en säkerhetsrisk”.

Det tycks som om Israel förbereder sig för att minimera rapporteringen av det blodbad som kommer att bli följden av en invasion av Rafah. FNs organ för humanitär hjälp, OCHA, har tidigare varnat att hundratusentals människor kan förlora livet. En markinvasion skulle också hota de humanitära insatser som trots stora svårigheter kan genomföras i Gaza, eftersom dessa utgår från Rafah, varnar OCHAs talesperson Jens Laerke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.