Situationen i Rafah katastrofal

UTRIKES Rapporterna från  Rafah, den stad i Gaza där gränsövergången mot Egypten ligger, var igår förfärande. Hjälporganisationer uttrycker hjälplös fasa över utvecklingen sedan den israeliska armén tagit kommandot över gränspassagen.

– De två artärer vi haft för att få in humanitär hjälp är helt avskurna. Denna morgon är den mörkaste under en sju månaders lång mardröm, säger Jens Laerke vid FN:s hjälporgan Ocha i Genève till Svenska Dagbladet, och fortsätter med att berätta att nu inte ens bränsle till lastbilar, generatorer och kommunikationsutrustning kommer in i Rafah. Drygt 76 procent av Gaza har fått order att evakueras – men det finns ingenstans att fly.

En redan tidigare katastrofal situation förvärras nu. Alla inplanerade hjälpkonvojer till norra Gaza har under de senaste veckorna stoppats av israeliska myndigheter. I söndags fördröjdes också en konvoj organiserad av WHO och palestinska Röda halvmånen i sju timmar när patienter från det belägrade al-Amalsjukhuset i Khan Yunis ksulle evakueras.Israelisk militär tvingade patienter och personal ut ur ambulanserna, och tvingade ambulanspersonalen att klä av sig. Röda halvmånen pausar nu sin verksamhet eftersom säkerheten för deras personal inte kan garanteras.

I de så kallade evakueringszonerna som IDF anvisar för internflyktingarna som nu lever i provisoriska läger i Rafah stad saknas elektricitet, dricksvatten, toaletter, avloppssystem, mat och mediciner – och dessutom ändras de här evakueringszonerna hela tiden. Det rapporteras om fullständig panik och förtvivlan, där skräckslagna människor flyr norrut med vad de orkar bära.

I Rafah finns också tusentals barn med funktionsnedsättningar som är ett resultat av kriget. Amputerade barn måste nu med stora svårigheter bege sig till den ”säkra zonen” Al Mawasi – en ”säker zon” där nyligen ett barn sköts till döds av israeliska soldater…

Vad som än händer i den närmaste framtiden är ett fruktansvärt ökat lidande redan ett faktum. Hundratusentals palestinier, varav nästan hälften är barn, står inför svälten och i förlängningen av detta döden, säger Human Rights Watch . Israel svälter ut Gaza och barnen får betala priset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.