Svenska vapen får användas mot Ryssland

INRIKES I ett nytt utspel förklarade försvarsminister Pål Jonson att svenska vapen nu får användas mot ryskt territorium. Även USA har öppnat för att lyfta det förbehåll som de haft om att inte angripa Ryssland.

Hela tiden höjer de västerländska regeringarna ribban gentemot Ryssland. Bakom ligger en vilja att hålla igång konflikten så länge som möjligt, för att med ukrainska liv kunna slå så hårt mot Ryssland som möjligt. Stora delar av den ryska ekonomin fokuseras redan nu på kriget, men det är oklart vilken effekt det får. Den ryska ekonomin växte mer än både den amerikanska och europeiska under förra året, trots de omfattande sanktioner som riktats mot den. Detta beror bland annat på att den ryska handeln med Kina ökat dramatiskt.

Samtidigt som nu regeringen öppnar för att svenska vapen ska få användas mot ryskt territorium, vill också Centerpartiets toppkandidat i EU-valet, Emma Wiesner, att EU-soldater ska skickas till Ukraina. Det vore ytterligare en ny nivå i eskalationen, som även den franska presidenten tidigare efterlyst. Ett sådant steg vore väldigt nära en krigsförklaring mot Ryssland.

Det enda partiet i det kommande EU-valet som tydligt tagit avstånd från såväl den ryska som den ukrainska sidan i kriget är SKP. Kommunisterna har hela tiden framhållit att det är ett imperialistiskt krig och att arbetare dödar arbetare.

En tanke på “Svenska vapen får användas mot Ryssland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.