Rysk ekonomi växer trots sanktioner

UTRIKES Den ryska ekonomin växte mer än både EU:s och USA:s ekonomi förra året. Flera faktorer ligger bakom detta, men viktigt är att den ryska ekonomin vänt sig österut, vilket bland annat manifesteras i att den indiska importen av rysk olja är rekordhög.

Förra året växte den ryska ekonomin med 3,6 procent och för nästa år är prognosen att den kommer att växa med mellan 2,3 och 2,6 procent, beroende på vem man frågar. De västerländska sanktionerna biter helt enkelt inte som önskat och en av anledningarna till det är att Ryssland i högre utsträckning vänder sig österut för att bedriva handel.

Den viktigaste importören av ryska råvaror är Kina, som bland annat importerar nästan hälften av all kol och råolja som produceras i Ryssland. Även Indien spelar här en viktig roll. Landet importerar hela 35 procent av den ryska råoljan. I april importerade Indien nästan två miljoner tunnor per dag, vilket är siffror på rekordnivåer.

Samtidigt är långt ifrån all handel mellan EU och Ryssland avskuren, utan EU förblir den största importören av rysk flytande fossilgas (LNG) och EU står för nästan 40 procent av den ryska exporten av naturgas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.