DCA-avtalet förbereds för omröstning nästa tisdag

INRIKES Nya lagändringar föreslås idag av riksdagens lagutskott för att man ska kunna rösta igenom det så kallade DCA-avtalet med USA, ett försvarsavtal som det ska röstas om på tisdag nästa vecka.

Avtalet ger bland annat USA rätt att använda 17 militära svenska anläggningar och rätt att lagra militär utrustning. Riksdagspartierna utom Vänsterpartiet och Miljöpartiet stöder avtalet – de senare saknar ett förbud mot att placera kärnvapen på svenska mark. Det tycker de andra partierna framgår självklart av avtalstexten. Men nu ska alltså en paragraf skrivas in i riksdagens tolkningar, där det står att Sverige har undertecknat icke-spridningsavtalet och därmed hör till de stater som inte kan ta emot kärnvapen.

Den här nya texten är dock bara ”en svensk tolkning” och inte verifierad av USA eftersom den inte står i avtalstexten, menar V:s utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling och känner sig missnöjd, säger han.

Så krånglar Vänsterpartiet alltså litet för att upprätthålla någon sorts skenbar vänsterpolitik, men protesterar givetvis inte mot DCA-avtalet i sig självt. Den som vill stå upp för fred och socialism har inte mycket att hämta hos V, som lydigt rättar in sig i ledet när det gäller att välja sida inför nästa imperialistiska storkrig,

2 tankar på “DCA-avtalet förbereds för omröstning nästa tisdag

  1. Detta innebär att svenska staten överlåter kontrollen över sin militär till Pentagon och att svenska militära doktriner och försvarsprioriteringar kommer att underordnas USA:s. Svenska staten blir en amerikansk satellit enligt lag… Mellan Nato och EU finns mycket lite kvar av svensk suveränitet…

    1. Partiets analys är att dessa frågor främst inte har en nationell karaktär, utan en klasskaraktär. Den svenska borgarklassen har fortfarande makten i Sverige och det är farligt att göra detta till en nationell fråga där Sveriges suveränitet hotas, eftersom det öppnar för en nationell enhet, där klasskaraktären döljs.

      Läs gärna partiets analys här: https://skp.se/2023/12/07/inte-en-enda-amerikansk-soldat-pa-svensk-mark/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.