G7-länderna planerar stort militärt stöd till Ukraina

UTRIKES, UKRAINA Mötet mellan G7-staternas ledare i Italien syftar bland annat till att kunna använda ryska statstillgångar  som frusits i det europeiska banksystemet för att stödja Ukraina i kriget. Planerna färdigställs just nu av G7-ländernas finansministrar, och ska presenteras för slutgiltig överenskommelse i mitten av juni.

Ukraina har under längre tid försökt få tillgång till dessa miljarder för rekonstruktion av förstörd infrastruktur, återbetalning av lån och naturligtvis vapeninköp.

EU:s medlemsstater kom redan förra veckan överens om att 90 % av räntan från ryska tillgångar frusna inom EU ska gå till en fond för att stödja Ukrainas militär, medan 10 % ska gå till annat stöd. Första utbetalningen ska ske i juli detta år. 

Vad Ukraina egentligen ska få från G7 är fortfarande oklart för omvärlden, även om ett förslag på tjänstemannanivå redan finns klart och det är troligt att det röstas igenom. Det kan handla om hela den 300 miljarder stora summan, vilket föreslagits av USA, eller om ränteintäkterna på den. Enligt USA:s förslag ska miljarderna delas ut som ett lån, där Ukraina kan inkassera 50 miljarder dollar per år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.