Turkiet skriver på kontrakt för F-16-flygplan

UTRIKES Det politiska spelet kring det svenska Nato-medlemskapet har betalat sig för Turkiet. En av de saker man krävde för att släppa in Sverige var att få köpa stridsflygplan från USA. Ett kontrakt för detta har nu skrivits på och 40 nya stridsflygplan ska levereras till Turkiet.

Den turkiska krigsmaskinen moderniseras med inte bara 40 nya F-16-plan, utan också med löften om modernisering av de befintliga stridsflygplanen. Samtidigt pågår även förhandlingar med en rad europeiska länder om inköp av det europeiska stridsflygplanet Eurofighter.

Upprustningen i regionen har pågått länge och Turkiet spelar en viktig roll i regionen och har de senaste åren expanderat sin verksamhet. Landet försvarar sina ekonomiska och militära intressen i så vitt skilda regioner som Niger och Kazakstan, vilket visar den turkiska kapitalismens sentida expansion. Med hjälp av de nya stridsflygplanen kommer man också med ännu större kraft kunna agera i närområdet, kanske framför allt i norra Irak och Syrien, där man tidigare genomfört stora militära operationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.