Femdubbling av sjukfrånvaron inom välfärdsyrken sedan 2010

INRIKES Under torsdagen presenterades en rapport från bland annat Kommunal och Sveriges lärare, som visar att den stressrelaterade sjukfrånvaron i välfärdssektorn har femdubblats sedan 2010.

Stressen på våra arbetsplatser ökar och välfärdssektorn är sannerligen inget undantag – här har sjukfrånvaron på grund av stressrelaterade orsaker femdubblats sedan 2010. Bakgrunden är bland annat underbemanning, vilket leder till en allt högre arbetsbörda. Det är också främst kvinnor som drabbas – hela fyra av fem sjukskrivningar står kvinnorna för.

De enorma nedskärningar som välfärden upplever år efter år, oavsett regering, sätter en ökad press på arbetarna inom välfärdssektorn, och bara i år krävs det exempelvis över 20 miljarder kronor bara för att sjukvården inte ska gå minus. Det saknas med andra ord enorma pengar, vilket går ut över arbetarna. 

Samtidigt finns det dock ett motstånd, vilket visar sig i Vårdförbundets strejk, som häromdagen utvidgades med ytterligare 1 300 vårdarbetare. Förhoppningsvis kan de strejkande arbetarna tjäna som inspiration för andra och visa att det både går att göra motstånd och vinna. Risken är annars att situationen bara fortsätter bli värre medan fackföreningarna producerar ytterligare rapporter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.