Palestinaaktivister forslades bort av polis vid KTH och utanför riksdagen

INRIKES  Idag på morgonen ingrep polisen mot de studenter som upprättat ett tältläger utanför KTH för att protestera mot Israels folkmordskrig i Gaza. Som anledning anges att det ska hållas en konferens på platsen nästa vecka. Samtidigt ingrep polisen och rev det tältläger som studenter och palestinaaktivister upprättat vid Strömparterren i närheten av riksdagen.

 Vid halvtiotiden började polisen bära bort demonstranter som inte lämnat KTH-lägret frivilligt och säger att omkring tjugo personer står anklagade för ohörsamhet mot ordningsmakt. En studentaktivist säger till SVT att en nyttig dialog hade varit att föredra framför att bäras bort – men uppenbarligen är det inte åsikten hos KTH:s ledning. Istället fortsätter man på sin inslagna bana och kallar på polis när manifestationerna blir obekväma, som senast när kårhuset ockuperades av Palestinaaktivister.

Efter lunch ingrep polisen också mot demonstranterna vid riksdagen. Samtliga tält plockades ned. Aktivisterna hade tidigare krävt att svenska universitet klipper banden till israeliska institutioner och företag som är medskyldiga till krigföringen i Gaza, men riktade sig nu direkt till utbildningsminister Mats Persson (L). Bland kraven fanns ett fullständigt vapenembargo mot Israel och att de vill se ett stärkt oberoende för universiteten att själva avgöra vilka de vill samarbeta med eller inte.

Också i Lund har det i veckan kommit till konfrontationer mellan universitetsledningen och demonstranter som upprättat ett tältläger. Slagord som ropades under en diplomutdelning fick dekanen att svära grovt (på bosniska) och ge aktivisterna fingret, något han säger sig skämmas för. Studenternas krav är som överallt annars att deras universitet ska bryta alla band med Israel, men dekanen tycker enligt egen utsago att det är dumheter att säga att Lunds universitet är för folkmord.

I Göteborg försvann demonstranternas tältläger tillfälligt över EU-valet, men ska återupprättas nu när detta är över.

2 tankar på “Palestinaaktivister forslades bort av polis vid KTH och utanför riksdagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.