Kommunpolitikerna i Göteborg vill stoppa inköp från Israel

INRIKES Protesterna mot Israels folkmord på Gazaremsan har varit många, och mötts på varierande sätt – nu senast med polisinsatser i Stockholm vid KTH och en fräsande arg dekan i Lund. Men den stora protestvågen får också makthavare att backa från sina kontakter med Israel.

Göteborgs stad stoppar nu inköp från Israel. Det beslutade inköps- och upphandlingsnämnden på torsdagen efter förslag från de styrande partierna i Göteborgs stad – S, V och MP. 

”Israel bedriver en olaglig ockupation av Västbanken som bara förvärrats i skuggan av det utbredda dödandet av civila i Gaza. Våra skattepengar ska inte gå till att ekonomiskt stödja ockupationsmakter”, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) i ett pressmeddelande.

Så långt, så väl: solidariteten och de massiva manifestationerna har burit frukt, politikerna känner av den folkliga stormvinden.

Och när nu Göteborgspolitikerna ändå håller på, så ska också varor från Marocko bojkottas eftersom landet illegalt ockuperar Västsahara. Kommunpolitikerna är förstås stadigt förankrade i den borgerliga staten – laglighet diskuteras, när imperialism och förtryck borde vara nummer ett på agendan. Och till sist ställer de sig lydigt på västimperialismens sida i Ukraina-kriget och ämnar för säkerhets skull också bojkotta inköp från Ryssland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.