DCA-avtalet genomröstat – får effekt i augusti

INRIKES Under gårdagen klubbades DCA-avtalet i den svenska riksdagen. Avtalet kommer att träda i kraft i augusti och då får amerikanska soldater tillgång till 17 svenska militärbaser.

Avtalet undertecknades redan i december förra året men behövde ratificeras av riksdagen, där så gott som alla partier röstade för. Det dröjer dock två månader innan avtalet träder i kraft, vilket betyder att detta är den sista svenska sommaren utan amerikanska soldater posterade i Sverige.

De amerikanska soldaterna kommer från och med augusti att få obehindrad tillgång till sjutton svenska militärbaser runtom i landet, där de kan stationera soldater, förvara material och allt annat som tillkommer en militär stationering. De amerikanska soldaterna kommer att lyda under amerikanska lagar och de kommer att själva kontrollera tillträdet till de exklusivt amerikanska delarna av baserna. Den amerikanska militären får obehindrat lagra vapen på svensk mark, som de själva kontrollerar och som de själva kan göra vad de vill med.

SKP har tidigare uttalat sig om avtalet, och har bland annat skrivit att man ”vägrar acceptera att svenska soldater deltar i imperialistiska krig och att marken vi bor på används för att angripa andra” och ”innan de amerikanska mördarna ens kommit till Sverige, säger vi åt dem att åka hem – till imperialismens mord ger vi varken vatten eller jord!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.