Krigets miljöförstörelse kastar tillbaka Gaza 40 år i utvecklingen

MILJÖ, UTRIKES Kriget i Gaza har skapat en enorm miljöförstöring, enligt FN: s miljöprogram UNEP. I en ny rapport säger Inger Andersen, UNEP:s verkställande direktör:

“Människorna i Gaza lider inte bara fruktansvärt av det pågående kriget, utan den stora och ökande miljöförstöringen i Gaza riskerar att låsa fast dess folk i en plågsam och långdragen återhämtning […] Människorna lever redan med konsekvenserna av krigsrelaterade skador på miljöhanteringssystemen […] Kritiska infrastrukturer fortsätter att förstöras. Kustområden, marken och ekosystemen har skadats allvarligt. Allt detta påverkar människornas hälsa, livsmedelssäkerheten och Gazas motståndskraft ”.

Vapnen som detonerat i Gaza har skapat 39 miljoner ton skräp på Gazaremsan, eller mer än 107 kilo per kvadratmeter, enligt rapporten. Basala sanitetssystem som reningsverk har slagits ut och över 92 procent av vattnet är odrickbart. Gaza hade tidigare en hög täthet av solpaneler, men nu har över 12 400 solpaneler skadats, och kan läcka bly och tungmetaller.

Det kan ta generationer att reparera miljöskadorna, enligt experter. Om freden kom idag skulle det ändå ta minst 16 år att återuppbygga alla de hem som har förstörts under sju månader av Israels krig, konstaterar FN. Priset för återuppbyggnaden landar på ofattbara 40 miljarder dollar. Hälsa, utbildning och tillgångar i området kastas tillbaka till hur det var runt 1980.

Även kulturarvet har lidit svåra skador. Arkeologen Isber Sabrine som arbetar för Heritage for peace talar om över 200 historiska minnesmärken från alla epoker som förstörts.

– Det är platser som är centrala för människors identitet i Gaza som har förstörts. När vi pratar om kulturarv så pratar vi inte bara om monument. Vi pratar om människor och deras identiteter och traditioner, säger han.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.