Chattkontroll – ett övervakningsredskap för de borgerliga myndigheterna?

INRIKES Vad är egentligen den ”chattkontroll” som kommer upp som lagförslag i EU just nu? Är det bara ett smart sätt att fånga in pedofiler och skydda våra barn, eller finns det allvarliga problem som seglar under radarn? 

Det första förslaget till utökad chattkontroll

Det hela har sitt upphov i att EU-kommissionären Ylva Johansson år 2022 la fram ett förslag som har kommit att kallas för Chat Control 2.0. Meningen med förslaget skulle vara att förebygga och bekämpa sexuella övergrepp mot barn.

En del av det ursprungliga förslaget var att all information som går via chattar, mejl, filöverföring och nättjänster i allmänhet skulle analyseras i jakt på pedofiler. Molnlagringstjänster, sociala media och krypterade kommunikationstjänster skulle enligt EU-kommissionens förslag skannas av den som tillhandahåller tjänsten. Vad en visselblåsare skrev i ett mail till en tidning, eller vad en politiskt aktiv person diskuterade med sina partikamrater skulle alltså vara lika tillgängligt som pedofilens ”grooming” i ett chattrum.

Redan när det begav sig var Stefan Axelsson, professor i digital forensik och cybersäkerhet vid Stockholms universitet, högst tveksam till förslaget: det skulle vara totalt ineffektivt när det gällde att bekämpa barnövergrepp, menade han, eftersom merparten av övergreppsmaterial inte hittas på normala social media – utan på darknet och andra hemliga cyberrum. Dessutom skulle det innebära att den oskyddade information som granskarna hade tillgång till hamnade i händerna på världens underrättelsetjänster. De skulle nog vara intresserade av helt andra saker än barnpornografi och pedofiler, menade han. Svenska Journalist­förbundet varnade också för att förslaget hotade källskyddet och sade att man riskerade att ta stormsteg mot ett övervaknings­samhälle där grundläggande rättig­heter och samhällsvärden försvinner.

Det nya förslaget om utökad chattkontroll

Europaparlamentet röstade nej till förslaget 2023 efter massiv kritik. Och nu står alltså ett renborstat och, som det framställs, mer acceptabelt förslag på tur för beredning och omröstning i EU-parlamentet.

Under tisdagen ställde sig samtliga svenska partier i justitieutskottet med undantag av Centerpartiet och Sverigedemokraterna bakom det omarbetade förslag som har lagts fram av Belgien. Nu sägs det finnas ökade möjligheter för användare att lämna samtycke till spårning, och spårningen ska också avgränsas till bilder, videor och länkar. Men problemet är fortfarande detsamma – det här förslaget ger myndigheter stora möjligheter att övervaka människor av skäl som de finner för gott.

Det värsta är alltså inte att strandbilden på ditt nakna barnbarn som du skickar till dess föräldrar leder till att polisen dyker upp hos dig. Det är otrevligt nog, kan man tycka – men granskningen ska utföras med AI och man får väl ha förståelse för att den inte är riktigt tillräckligt smart för att skilja ut det oskyldiga från det skyldiga.

Det värsta är att andra uppgifter tas fram, granskas och görs åtkomliga för helt andra aktörer än dem de sägs vara avsedda för. Och det är kanske meningen – eller i vart fall inget den borgerliga staten tycker är problematiskt. Det finns ju faktiskt mycket den staten kan vilja veta – vilka deltog i demonstrationen? Vem höll brandtalet? Vilka var det som blockerade vapenlasten? Chattkontroll blir till ytterligare ett maktmedel för EU, kapitalets och imperialismens union.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.