Enorm våtmark i Brasilien står i lågor

KLIMAT I centrala Sydamerika ligger den jättelika våtmarken Pantanal som sträcker sig in i Bolivia, Paraguay och framförallt Brasilien. Det är ett av de artrikaste områdena i världen och hem för nästan 4 700 olika växter och djurarter. Det här spektakulära området brinner nu med tusentals skogsbränder, mer än tio gånger så många som under samma period förra året.

– Pantanal ska vara översvämmad vid den här tiden på året, men nu är det torrt som en öken, säger fiskaren Amilton Brandao till Reuters.

Det har regnat ovanligt lite, och det gör att brandsäsongen startat tidigare och är mer intensiv än tidigare år. Dessutom ligger vattennivån i den viktiga Paraguayfloden, som förser våtmarksregionen med vatten, två meter under genomsnittet. Oron är stor för vad torrsäsongen från juli till september ska föra med sig.

Torkan i området har med klimatförändringar i regionen att göra och hänger samman med de regelbundna väderförändringar som kallas för El Nino – svängningarna har förstärkts och leder allt oftare till allt extremare väder . Myndigheterna anger också att många bränder startas avsiktligt, oklart av vilka anledningar.

Redan 2020 slogs ett dystert brandrekord för Pantanal, då en tredjedel av området stod i lågor och 17 miljoner däggdjur dödades, enligt WWF.

De ständiga storbränderna till följd av ett allt varmare klimat innebär att en biologisk mångfald går förlorad för alltid och att vissa arter försvinner från planeten. Och naturligtvis mister människor mister sin utkomst av boskapsskötsel, jordbruk och fiske och ser sin hembygd förstöras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.