Ungdomsarbetslösheten ökar

INRIKES Den försämrade ekonomin har lett till högre arbetslöshet, vilket drabbat ungdomar hårdare än den övriga befolkningen. Ungdomsarbetslösheten har nämligen ökat mer än arbetslösheten för resten av befolkningen.

Jämfört med maj förra året så har ytterligare 3 500 ungdomar i åldern 18-24 år registrerats som arbetslösa. Det är en ökning från 6,3 procents arbetslöshet till 6,9. Motsvarande period ökade arbetslösheten för hela befolkningen, enligt Arbetsförmedlingens statistik, från 6,1 procent till 6,5 procent. Nu är visserligen Arbetsförmedlingens statistik något skev, eftersom den enbart räknar antalet arbetslösa som är inskrivna hos dem och inte arbetslösheten i allmänhet, men i fråga om trend är statistiken dock tydlig – arbetslösheten ökar mer för ungdomar än för den övriga befolkningen.

Ungdomen står dock inte bara inför en ökande arbetslöshet, utan också inför allt dyrare och färre bostäder och stigande skuldberg till följd av bland annat studier. Till följd av detta bor också ungdomar kvar hemma längre än tidigare och man har mer än tidigare blivit tvungen att lita på föräldrarnas inkomst och sparade pengar när exempelvis den första lägenheten ska köpas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.