Ett av sju barn i Italien lever i fattigdom

UTRIKES Fattigdomen växer på bred front i hela Västeuropa, från Sverige och Storbritannien till Italien, där nu ett av sju barn klassificeras som fattiga.

14 procent av de italienska barnen levde i absolut fattigdom 2023, vilket innebär svårigheter att garantera bra mat, bostad och hälsovård. Nästan lika många barn under 16 upplever materiella och sociala brister. Det är högre än EU-snittet.

Andelen av befolkningen i Italien som lever i relativ fattigdom, vilket definieras som en inkomst lägre än 50 procent av den genomsnittliga inkomsten i landet, ligger på något över 22 procent och ungdomsarbetslösheten ligger på höga 27 procent. Få av ungdomarna som lever i fattigdom ser någon framtid, vare sig utbildnings- eller arbetsmässigt.

Sakta men säkert bryter kapitalismen ned det relativa välstånd som stora delar av den västerländska arbetarklassen tillkämpat sig de senaste decennierna och återigen växer fattigdomen på bred front. De senaste årens inflation och kris och spätt på problemen som arbetarna upplever.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.