Flytande piren för nödhjälp till Gaza tas tillfälligt ur bruk

UTRIKES Den USA-byggda flytande piren i Gaza är utsatt för risk från höga vågor under de kommande dagarna och kan därför inte användas för nödhjälp. Istället flyttas den nu till en israelisk hamn. Det är andra gången den stormkänsliga piren måste tas ur bruk.

Men redan innan dess hade FN:s livsmedelsorgan (WFP) pausat leveranser via piren efter att Israel genomförde en militäroperation i närheten vid fritagningen av fyra gisslan. Över 270 palestinier dödades i samband med fritagningen.

USA och Israel uppger att ett område nära piren användes för att hämta gisslan med helikopter, men de förnekar att själva piren användes. Vad som är sant eller inte kan inte fastställas i nuläget, men på sociala medier cirkulerar uppgifter om att piren användes – något som givetvis minskar hjälporganisationernas trovärdighet och möjlighet att ge nödhjälp, och dessutom är farligt för deras medarbetare. Därför upphör leveranserna från piren tills frågan utretts.

– Humanitär nödhjälp får inte användas eller uppfattas som att den tar någon sida i en konflikt. Säkerheten för våra humanitära nödhjälpsarbetare hänger på att alla sidor, och samhällena på platsen, litar på deras opartiskhet, säger FN:s talesperson Farhan Haq.

Att piren överhuvudtaget byggdes beror naturligtvis på att Israel under hela kriget förhindrat och/eller fördröjt nödhjälpsleveranser via gränsövergångar på land, och att USA såg en möjlighet att avleda uppmärksamheten från sitt militära stöd till Israel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.