EU-valet och alla andra val är en fars under kapitalismen

KRÖNIKA Alla val under kapitalismen är bedrägeri. Människorna i alla folkliga skikt förstår att deras behov inte kommer att tillgodoses oberoende av vilket parti som bildar regering, oberoende av hur många delegater skickas till Bryssel. Valen anordnas för skens skull.

De vänder sig till folk som i hundratals år har fastnat i kapitalismens nät och inte kan se sina behov med klarhet. Kan hända är det en av orsakerna till att folk föredrar att åka ut på landet istället för att rösta. Kapitalisterna har bildat sina partier som verkar vara motståndare med varandra, de delar upp sig i progressiva, konservativa, liberaler och till och med röda, men i grunden tjänar de alla kapitalets vinster.

För närvarande följer alla partier i hela Europa samma politik med små skillnader här och där, med undantag KKE: s delegater. Allas paroll är stöd åt NATO, stöd åt kriget i Ukraina, stöd åt Israel i folkmordet mot Palestinierna. Till och med typer som Meloni i Italien som skulle vara populistiskt antisystemiska har lugnat sig och följer lydigt vad EU och NATO ordinerar.

Våra egna politiska partier då? Miljöpartiet och V är mycket glada. De fick sin chans att vara lydiga och veliga inför EU:s etablissemang och drömmer om hårda fajter som vi vanliga kommunister inte har sett till under de fyra föregående åren. Eftersom dessa två partier försäkrar oss att de kämpar och ska kämpa vidare för miljön, kan de visa oss nåt konkret de har åstadkommit med sina kamper? Har miljöförstöringen minskat bara för att Tesla har sålt några hundratusentals tals bilar till? För att vindsnurror finns i alla våra fjäll? Vad beror det på att det industriella utsläppet har ökat i Sverige? Att skogarna avverkas utan kontroll? Listan kan göras hur lång som helst!

De är hycklare som alla andra. De gömmer sanningen för folket – att kampen för miljön betyder kamp mot det nuvarande systemet. De vädjar som alla andra reformister och opportunister om några smulor som faller från de rikas bord när poängen skulle vara att välta omkull bordet!

Apropå hycklare, vad har det hänt med väljarna till vissa partier som kallade sig revolutionära? Ska de revoltera tillsammans med V- kamraterna som äntligen tog bort marxismen från sitt program?    

Alla dessa populister, konservativa, höger, vänster och allt annat tjänar kapitalismen som ger dem chansen att sitta i EU-parlamentet genom en fars och ett bedrägeri. Och där har de nästan hela tiden svårt att hålla sig vakna tills tiden kommer för att trycka på JA-knappen till människans utsugning av människan, knappen som egentligen står bakom alla andra knappar de trycker på!

Det är känt sedan gammalt att kommunisterna deltar i valkampanjen för att informera folket om kampens målsättning och att de deltar i alla val och i alla församlingar där viktiga beslut som berör arbetarna tas. Och ja, fler och fler förstår detta och röstar på kommunisterna – SKP har gjort ett bra EU-val och är stolta över att vi lyckats föra ut vår politik.

Men många människor avstod också från att rösta. Några av dem kanske gjorde det för de är less på systemet, men vet inte riktigt på vilket sätt det ska bekämpas. De har missat chansen att rösta på de enda motståndarna till kapitalisternas EU. Men till nästa gång ska de veta att det är bara SKP som kan leda landet ut ur kapitalisternas union och tillsammans med andra arbetande européer upplösa monopolernas fäste, och skapa ett nytt, socialistiskt Europa. Det är aldrig för sent!

Panos Alepliotis

En tanke på “EU-valet och alla andra val är en fars under kapitalismen

  1. Hej Panos!
    Du har rätt i att valet är ett gigantiskt bedrägeri. De som blir valda och har svårt att hålla sig vakna mellan knapptryckningarna kan dock trösta sig med galet höga löner och ersättningar och hoppade därför av lycka på valdagen. En liten muta för att ställa upp på teatern och döva samvetet.
    Asterix

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.