Grönytor minskar risken för antidepressiva läkemedelsuttag

INRIKES Forskare vid Stockholms universitet har undersökt sambandet mellan grönytor och uttag av anti-depressiva läkemedel. Studien visar tydligt att uttaget minskar när grönytor finns nära bostaden.

Ju mer natur man har runt knuten, desto mindre uttag av antidepressiva läkemedel. Så kan resultatet av en forskningsstudie genomförd vid Stockholms universitet sammanfattas. Cecilia Stenfors, docent vid Psykologiska institutionen, har lett studien och hon förklarar att det antidepressiva läkemedelsuttaget minskar med upp till 20 procent ju mer grönska man har runt hemmet.

– Hur mycket natur i form av grönyta som finns i vår omedelbara bostadsmiljö och den plats vi vistas i dagligen har betydelse för vår psykiska hälsa, förklarar hon.

Flera studier har visat de positiva effekterna av grönområden i människornas vardag och i våra städer. De skyddar mot värme, trafikbuller och mot luftföroreningar, samtidigt som tidigare studier också visar att grönområden leder till minskad stress, bättre sömn och bättre mental återhämtning.

Forskningen talar sitt tydliga språk, men dessvärre vill profiten något annat. Allt oftare förtätas städer och grönområden äts upp av mer betong. Mindre och mindre plats lämnas åt naturen, med följden att människorna mår allt sämre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.