”Italien behöver ett riktigt kommunistparti” – möte i Rom den 30 juni

UTRIKES Den kommunistiska rörelsen i Italien var en gång en av världens största, men har på grund av opportunism och anpassning reducerats. För att återskapa det revolutionära kommunistpartiet i landet tar därför två organisationer, som båda står SKP och SKU mycket nära, ett nytt initiativ.

Kommunistiska Fronten (FC) och Kommunistiska Ungdomsfronten (FGC) är initiativtagarna till ett möte i Rom den 30 juni, där nya teser och dokument kommer presenteras på vägen mot bildandet av ett riktigt kommunistparti i landet. Såhär förklarar grupperna själva behovet av det kommande mötet:

Det saknas en verklig vänster i Italien. Vi pratar inte om Demokratiska Partiet eller dess bihang, utan om ett parti som miljoner arbetare, unga människor, arbetslösa, studenter och alla förtryckta behöver. Vad vi föreslår att bygga idag är ett modernt kommunistparti, som ligger rätt i tiden och som kan vara en sann politisk kraft mot kriserna och krigsvindarna.

Målet för mötet är att ta nya steg mot bildandet av denna kraft, genom att öppna en diskussion om det framtida partiets karaktär.

Gott om ”kommunist”partier 

I Italien, precis som på många andra ställen, finns det flera grupperingar som kallar sig kommunistiska samtidigt som de gör våld på allt vad kommunismen verkligen står för. I ett land som under decennier varit präglat av ett stort eurokommunistiskt parti, PCI, finns det också ett stort arv att göra upp med, vilket inga grupper än lyckats med.

Flera har dock försökt, bland annat Partito Comunista, som under en tid var medlemmar i Europeiska Kommunistiska Initiativet, tillsammans med SKP. Det lyckades dock inte att föra partiet in på en helt revolutionär bana och partiets ledning runt Marco Rizzo lyckades utesluta de positiva och revolutionära krafterna. Därefter har partiet vänt sig helt och fullt mot Kina och samarbetat politiskt med högerkrafter och konspirationsteoretiker.

Behovet av ett nytt kommunistiskt parti som står på solid revolutionär grund i ett av Europas viktigaste och största länder är enormt och från Riktpunkts redaktion hoppas vi på ett konstruktivt och bra möte som kan ta viktiga steg i rätt riktning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.