Venezuelas kommunister får inte ställa upp i val – stöttar annan kandidat istället

UTRIKES Attackerna på Venezuelas Kommunistiska Parti (PCV) har varit många under åren. De senaste angreppen berövade partiet dess namn och juridiska status, men partiet vill ändå fortsätta agera i och genom valen i landet. Därför stödjer man nu en annan kandidat i det kommande presidentvalet.

Venezuelas kommunister fick se sitt parti mer eller mindre olagligförklarat av landets regering, eftersom man vägrade ställa upp på angreppen på arbetarna och införandet av reformer som gynnade landets storkapital. På grund av sin opposition berövade Maduros regering kommunistpartiet dess legala status och bildade ett eget kommunistparti, med samma namn. Det var ett försök att sätta stopp för oppositionen vänsterifrån.

Istället för att tysta kommunisterna har repressionen dock gjort dem mer beslutsamma. I detta val får de inte ställa upp, men ger istället sitt stöd till oppositionskandidaten Enrique Marquez. Marquez kommer från vänsterpartiet Centrados och är den enda presidentkandidaten som inte skrivit under ett avtal med Maduro, om att automatiskt erkänna resultatet av presidentvalet den 28 juli. Det var meningslöst, förklarade Marquez.

Stödet för Centrados och Enrique Marquez kandidatur följs av en programmatisk överenskommelse om att driva vissa frågor, bland annat en självständig utrikespolitik som inte är underkastad någon av stormaktsblocken. Bakom stödet ligger också PCV:s vilja att agera mot både regeringen och högeroppositionen, samt fortsätta vara en kraft på den parlamentariska arenan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.