Ny metod att minska jordbrukets utsläpp har prövats

MILJÖ Att inte bara industrin, utan också jordbruket släpper ut växthusgaser är bekant. Bland annat handlar det om lustgas som bildas när jordbakterierna bryter ned kväverik näring som kommer med den konstgödsel som sprids över åkrarna.

En studie som publicerats som publicerats i tidskriften Nature visar att jordbrukets utsläpp av lustgas kan minskas rejält med hjälp av bakterier som omvandlar växthusgasen till ofarlig kvävgas. Norska forskare har för första gången testat metoden i fält, och resultaten lovar gott.

– Bakterierna minskade utsläppen av lustgas med upp till 95 procent direkt efter gödsling, säger Elisabeth Gautefall Hiis som är en av forskarna bakom studien till SVT.

Lustgas är den tredje vanligaste växthusgasen, och dess uppvärmningsförmåga är nästan 300 gånger större än den hos koldioxid. Mängden lustgas i atmosfären har ökat kraftigt sedan man började använda konstgödsel. Enligt Sara Hallin, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, är metoden ett steg på vägen för att lösa ett allvarligt problem, men det årtstår en hel del forskning och försök innan det blir möjligt att omsätta den i praktiken.

Andra förslag som forskarsamhället gjort är en odling som bygger mer på fleråriga grödor eller användning av naturgödsel. Och i slutänden är det naturligtvis så, att bara de för kapitalismen lönsamma lösningarna har en möjlighet att bli verklighet – inte de som skulle gagna människorna mest.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.