Protester blockerar leveranser till Stora Enso

INRIKES, MILJÖ Idag protesterar miljöaktivister från bland annat Extinction Rebellion och Skogsupproret utanför Stora Ensos anläggning i Skutskär. De blockerar två grindar så att leveranser inte ska kunna köra in, och målet är att stänga ner produktionen under en dag.

”Vi ville uppmärksamma koncernens katastrofala klimat- och miljöpåverkan och övertramp på ursprungsbefolkningars rättigheter här i Sverige såväl som internationellt, samtidigt som vi visade hur lätt produktionen är att stoppa”, skriver demonstranterna till SVT Uppsala. 

Stora Enso har också tidigare kritiserats och varit mål för aktioner, bland annat när aktivister gick in på deras kontor i Stockholm i protest.  Det handlade precis som nu om Stora Ensos aktiviteter både i Sverige, där bolagets kalhyggen hotar Sápmi,  och utomlands.

Bland annat har det brasilianska dotterbolaget Veracel förstört värdefulla ekosystem i Atlantskogen och förfalskat markrätter, och personer som har sagt ifrån har hotats med våld och fängslats utan åtal. Veracels verksamhet handlar om att anlägga enorma eukalyptusplantager som hotar livsmedelstryggheten för miljontals människor samtidigt som miljön förstörs. I Uruguay är det istället dotterbolaget Montes del Plata som orsakar en katastrofal situation – bolagets bevattning av plantager har tömt sötvattensreserverna, vilket var en starkt bidragande orsak till att landet 2023 upplevde en allvarlig vattenkris

En tanke på “Protester blockerar leveranser till Stora Enso

  1. Här borde SKP ge en riktig analys om att det borde vara kapitalistklassen och det kapitalistiska ekonomiska systemet som är boven i dramat. De som drabbas av den här blockaden är både kapitalistklassen och arbetarna som sannolikt inte får någon lön när de inte kan arbeta på grund av just blockaden.

    SKP borde rikta in sig på att få de miljöaktivister på rätt väg i kampen mot kapitalistklassen utan att det ska drabbas arbetarklassen, dvs tredje man. Arbetarklassen på sådana här företag (och andra företag) har inga eller mycket små möjligheter att påverka företagens avverkningar av skogen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.