Kranförarnas arbetsmiljöproblem – över 50 grader i hytterna under sommaren

FACKLIGT I hytterna på byggkranarna kan temperaturen ibland krypa över 50 grader, u eftersom de flesta saknar AC. För att försöka råda bot på problemet startar därför Byggnads en kampanj.

I den senaste avtalsrörelsen lyckades Byggnads få in i ett av sina kollektivavtal, Entreprenadmaskinavtalet, att varje kranhytt ska vara utrustad med AC från och med den 1 juni i år. Gott så. Problemet är bara att de flesta byggnadsarbetare går på Byggavtalet, och här har motparten med kraft motsatt sig införandet av AC i hytterna. 

Vad som utgör ett temperaturmässigt arbetsmiljöproblem är inte fastslaget, eftersom alla upplever temperaturer olika. Arbetsmiljöverket har däremot en rekommendation för stillasittande arbete i normalklädsel på mellan 21 – 25 grader, vilket de varma kranhytterna ligger långt ifrån.

– För hög temperatur innebär en säkerhetsrisk och en oacceptabel arbetsmiljö. Utan AC är det som att sitta i ett växthus, utan möjlighet till skugga någonstans, säger Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.