Äldreboende – en lyx att drömma om för många riktigt gamla

INRIKES Tidningen Hem och hyra har undersökt hur äldre människor bor, och det är skrämmande hur ofta riktigt gamla personer som verkligen behöver komma till ett äldreboende blir nekade. De lever ensamma och isolerade i sina lägenheter och saknar den dagliga kontakten med andra i samma ålder. Om de inte trivs uppmanas de att söka nya bostäder på den allmänna bostadsmarknaden – även om de är en bra bit över 90 år.

I Sverige har alla rätt till offentligt finansierad äldreomsorg sägs det. Socialtjänstlagen ska garantera att de får en skälig levnadsnivå med anpassad vård. Men det är kommunen som avgör vad som erbjuds för att uppnå den här skäliga levnadsnivån – och då väljer man hemtjänst eftersom det är billigare. Den äldre kan man överklaga ett nekande till förvaltningsrätten, men det blir ofta avslag även där – och det händer också att personen avlider innan prövning. Inte ens demens och ett beteende som är farligt för andra räcker alltid till för särskilt äldreboende.

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) lägger allt ansvar på kommunerna och kommer i övrigt med floskler om  medmänsklighet.

Fram till år 2045 väntas antalet personer över 80 år öka från 500 000 till en miljon. Då kan fler få det som Birgit Lindström, snart 96 år, som  eldar i vedspis och inte kan ta sig upp till toaletten på stugans övervåning själv. Hon vill inget hellre än att få flytta till samma boende som sin syster Maj-Britt, 100 år. Men förvaltningsrätten säger nej,  eftersom de tycker att Birgit är för frisk.

Men det är inte bara när det gäller boende som gamla människor saknar rättigheter, säger professor Yngve Gustafson  som är äldreforskare. Det gäller vården också.

– Gamla människor får inte tillgång till de senaste behandlingarna när det gäller till exempel cancer. Smärtrehab tar inte emot dem. Äldre kan inte heller påverka vilka läkemedel de får, läkarna lyssnar inte, säger han.

Såhär behandlar alltså kapitalismen dem som byggt upp företagens profiter och slitit ihop förmögenheter som de aldrig sett röken av. Arbetare som haft en den dåliga smaken att bli riktigt gamla får vara nöjda med allt mindre smulor från kommunens bord och avfärdas av politikerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.