Fransk politiker hoppar av kandidatur efter nazistbild

UTRIKES Den franska politikern Ludivine Daoudi som kandiderar för det franska högernationalistiska partiet Nationell Samling kommer att hoppa av sin kandidatur, meddelar tidningen Le Monde. Orsaken är att en bild på henne, iförd en officersmössa från det nazistiska flygvapnet Luftwaffe, blev viral på sociala medier.

Ludivine Daoudi fick i första omgången 19,95% av rösterna i sin valkrets i det franska departementet Calvados i Normandie och kvalificerades sig därmed till en andra röstningsomgång. Dock blev hennes lycka kortvarig när en bild på henne i nazistmundering spreds på sociala medier, och hon tvingades avgå. Den lokala representanten för Nationell Samling i Calvados meddelar att Ludivine Daoudi kommer stängas av och att beslutet togs av högsta ledningen för Nationell  Samling.

På bilden som spreds syns en glad Ludivine Daoudi med mössan på huvudet, tittandes in i kameran med hakkorset tydligt längst upp. Till skillnad från sina ideologiska bröder och systrar som ofta förnekar nazistkopplingar visade hon upp ett bevis som var alltför tydligt för att hävda inkompetens eller satir.

Under andra världskriget ockuperades Frankrikes norra delar av Nazityskland och styrdes av antikommunistiska nazistsympatisörer. Det kulturella arvet efter Vichyfrankrike lever kvar tycks det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.