Dvärgelefanter på Borneo hotas av utrotning

MILJÖ, VETENSKAP Det finns mindre än tusen av dem kvar – dvärgelefanterna på Borneo är små, de tillhör en minskande underart och de finns knappt att se i djurparker. Det är avskogningen som förstört deras naturliga habitat, och elefanterna har minskat i rasande takt de senaste 100 åren.

I juni hamnade de på IUCN:s (Internationella naturvårdsunionen) röda lista för utrotningshotade arter, vilket främst beror på att elefanterna nu allt oftare kommer in i landskap som domineras av människan och därmed utsätter sig för risker.

Dels förstör de skörden för fattiga människor som sedan jagar elefanterna. Men hoten kommer också i hög grad från jordbrukets utveckling mot industrialisering och monokulturer, skogsplanteringar, gruvdrift och stora byggnationer som motorvägar. Dessutom pågår tjuvjakt för elfenbenets skull.

Samtidigt kommer nya rön som visar att elefanter är intelligenta. Kanske är de lika intelligenta som vi människor rentav, men på ett helt annat sätt ? I vart fall talar de mumlande med varandra, och har namn på de andra djuren i flocken.  Forskarna vet inte om elefanterna också ger namn till platser, mat eller vatten, men om vi inte tar död på dem kanske vi får fler överraskningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.