Döden på Northvolt – svåra olyckor i en lång rad

INRIKES, FACKLIGT Riktpunkt har tidigare rapporterat om de tre personer som oförklarligt har dött efter arbetspass på Northvolts fabrik i Skellefteå. Polisen har inlett en förundersökning kring dödsfallen, och arbetare på fabriken har krävt ett skyddsstopp tills man vet vad som orsakade dödsfallen – något som dock inte kommer att hända.

Men de tre dödsfallen är inte det enda som hänt på batterifabriken. Arbetsmiljön på Northvolt har kritiserats kraftigt från många håll. En arbetare som vill vara anonym berättar om stora brister i arbetsmiljön för SVT, där det bland annat handlar om att människor exponeras för kemikalier 8 timmar om dagen.

Också det tidigare skyddsombudet Siri Almqvist talar om brister i säkerheten. Hon berättar exempelvis att arbetare somnat i maskiner när de inte fått tillräckligt med raster. Hon är inte förvånad över de tre oförklarade dödsfallen. En annan arbetare har i en intervju en hel del att säga om stress och press, och om hur hon somnade på toagolvet för att hon var så slutkörd. 

Prestigeprojekt som går dåligt

Det är inte ett nytt fenomen med olyckor, dödsfall och bristande säkerhet. Sedan 2019 har det inträffat omkring 26 allvarliga olyckor på Northvolt i Skellefteå, Västerås och Polen, något som Dagens Nyheter har visat i en undersökning. Förutom två dödsolyckor har arbetare förlorat kroppsdelar, fått kemikalier i ögonen eller på kroppen, det har skett explosioner och bränder, och människor har andats in farlig gas eller rök.

Batterifabriken i Skellefteå är ett prestigeprojekt som fått stora pengar från både svenska myndigheter, utländska stater och genom lån från banker. Stora internationella bolag har investerat. Samtidigt har man inte kunnat leva upp till sina egna storslagna löften om en massiv ”grön” produktion, och i juni fick man skrota satsningen på en ny fabrik i Borlänge.  Samtidigt backade tyska BMW på en order värd 22 miljarder på grund av stora förseningar och att batterierna bedömts vara av bristande kvalitet .

Northvolt går alltså med förlust, profiten tycks ligga långt borta och företaget har svårt att vända trenden och producera så mycket battericeller som de lovat. Pressen på att snabbt klara de utlovade produktionsmålen är massiv och då har säkerheten helt enkelt fått stryka på foten, säger källor på företaget.

En av de allra värsta olyckorna som tas upp i DN:s undersökning handlar om en ung man som omkom på grund av en explosion. Där han jobbade skulle det inte finnas någon explosionsrisk, sades det, och han fick bara skyddskläder mot kemikalier – han avled av ohyggliga brännskador efter den explosion som sedan faktiskt inträffade. Flera månader före olyckan hade kollegor larmat om den bristande skyddsutrustningen, men detta ignorerades.

Northvolt själva tycker inte att de sticker ut när det gäller antalet olyckor jämfört med andra bygg- och industriarbetsplatser. Förmodligen är det alldeles sant – arbetarnas liv och säkerhet kommer alltid i andra hand efter profiten.

En tanke på “Döden på Northvolt – svåra olyckor i en lång rad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.