Döden på Northvolt – tre arbetare omkomna

INRIKES, FACKLIGT På Northvolts batterifabrik i Skellefteå råder oro och sorg bland arbetarna – tre män har hittats döda efter sina arbetspass på fabriken. Det började med att en 33-årig man hittades död i sin säng efter ett kvällspass som städare på Northvolt. En månad senare påträffades en 19-årig arbetare död i hemmet. Och nu i juni hittades en man i 60-årsåldern död på sin balkong efter ett arbetspass på fabriken.

Polisens miljöbrottsenhet har nu inlett en utredning, och det finns en viss indikation på att det har förekommit någon form av exponering, enligt Johan Stabbfors, gruppchef för miljöbrott i polisregion Nord. De två första dödsfallen rubricerades som dödsfall utan misstanke om brott. De avfördes till sist eftersom man inte hittade något misstänkt, men efter det tredje dödsfallet börjar man om med utredningen från början.

Northvolt i Skellefterå har också andra problem. På sina anläggningar bygger företaget celler till de stora litiumjonbatterier som används inom den så kallade gröna ekonomin. Men det verkar vara svårt att komma igång i Skellefteå – en hemligstämplad delårsrapport visade strax före jul att batteriproduktionen bara var en bråkdel av den planerade.

Nu verkar produktionen öka, men den är fortfarande långt från de hundratusentals celler som behövs per vecka för att det hela ska bli lönsamt. Hur och om profitproblemen kan hänga ihop med de tre döda arbetarna är oklart,  men klart är att Northvolt naturligtvis inte välkomnar ett arbetsstopp tills polisutredningen av dödsfallen är färdig.

Det är nämligen förhoppningen bland arbetarna – många vill att skyddsombuden ska stoppa arbetet på Northvolt fram tills man vet vad som hänt. Mikael Stenmark, IF Metalls huvudskyddsombud på Northvolt säger dock att det inte är möjligt, eftersom det måste vara uppenbar fara för liv och hälsa i sådana fall. Och faran är förstås inte uppenbar – om den finns är den ju faktiskt okänd. Han kräver givetvis svar och fakta om dödsfallen, men mer kan han inte göra.

Att en okänd fara är värre tycks annars som en självklarhet – något man inte ens har kännedom om och kan undvika. Därför borde ett skyddsstopp vara absolut nödvändigt fram tills man vet vad som ligger bakom dödsfallen, oavsett eventuella profitförluster för Northvolt.

En tanke på “Döden på Northvolt – tre arbetare omkomna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.