Kriget i Ukraina: folkens lidande måste stå i fokus

UTRIKES, UKRAINA Kriget i Ukraina fortsätter i oförminskad takt och rapporteringen handlar oftast om hur landets president Zelensky kräver mera pengar och mera vapen från sina allierade, och om hur dessa allierade skeppar det ena vapensystemet efter det andra till det imperialistiska krigets ena sida.

Mindre ofta handlar de om den ukrainska och ryska befolkningen lidande. Idag rapporteras om att fem personer dödats och 39 skadats  i ett massivt ryskt anfall mot den ukrainska storstaden Dnipro. Ett köpcentrum och en bensinstation träffades i anfallet. Inte oväntat publiceras nyheten om drönarattacken tillsammans med presidentens önskan om mer luftvärn och långdistansvapen.

Även runt det ryskockuperade kärnkraftverket i Zaporizjzja pågår strider. Det träffades igår av ukrainska drönare och flera anställda ska ha skadats. En stad i närheten står utan elförsörjning. Attacker på kärnkraftverk är naturligtvis fruktansvärt farliga, och kan leda till omfattande katastrofer.

För dem som skickas in i kriget vid fronten från båda sidorna förvandlas livet till en mardröm. Ryssarna rapporteras ha använt sig av en ”köttkvarnstaktik”, där vågor av soldater skickas mot fienden i utmattningssyfte. Under offensiven mot staden Charkiv ska det under två månader ha dödats ungefär 1200 soldater om dagen med denna taktik, vilket är ofattbara siffror. Ukraina sägs i västmedia ha en annan inställning till hur strider ska genomföras, och lyfts till skyarna för sin mer humana syn på saken – och ändå avskedades nyss en ukrainsk general för att ha använt just den här taktiken.

Under den senaste tiden har flera länder, däribland USA, också gått med på att Ukraina får attackera ryskt territorium med västliga vapen . Det har bidragit till att hindra Rysslands anfall mot Charkiv, men vad det kommer att leda till i framtiden, när Ukraina attackerar mål inne i Ryssland, kan vi bara spekulera om.

Det är dags att ställa de ukrainska och ryska folkens lidande i centrum och att åter citera uttalandet från Europeisk Kommunistisk Aktion om kriget i Ukraina:

Krigets protagonister är inte folken i de två länderna utan ländernas kapitalistiska klasser. Att presentera kriget som ett krig mellan Ukraina och Ryssland döljer krigets verkliga aktörer och gör det svårt att förstå dess klasskaraktär. Det pågående kriget förs mellan den ryska kapitalistklassen och dess allierade på ena sidan och den ukrainska kapitalistklassen, USA, EU och NATO på den andra.

För en verklig fred manar vi till kamp mot NATO, EU och alla sorters imperialistiska organisationer och allianser som fortsätter att göda kriget. Vi riktar uppmärksamheten mot behovet att avslöja de kapitalistiska alliansernas klasskaraktär och vi uttalar vår solidaritet med arbetarklassens och kommunisternas rörelser i dessa länder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.