UTRIKES Elon Musk, vd för Tesla, meddelade den 2 januari att han planerade en livesändning med Alice Weidel, ledare för det tyska högerextrema partiet Alternativ för Tyskland (AfD). Livesändningen har nu hållits inför Tysklands nyval den 23 februari och kommenteras bland annat av Reuters.
Musk har tidigare uttryckt sitt stöd för AfD, ett parti som är känt för sin invandringsfientliga politik och som övervakas av tyska säkerhetstjänster för sina högerextrema kopplingar. Stödet har mötts av stark kritik, särskilt i Berlin, där andra partier avböjer samarbete med AfD och anser partiet vara ett hot mot demokratin.
Politisk påverkan genom provokation
Musk har tidigare gjort kontroversiella uttalanden om tyska politiker, inklusive att kalla förbundskansler Olaf Scholz ”inkompetent” och president Frank-Walter Steinmeier för en ”tyrann” på grund av deras kritik mot AfD. Musks stöd för högerextrema partier begränsar sig inte till Tyskland. Han har även uttryckt sympati för det brittiska partiet Reform, som förespråkar anti-etablissemangspolitik och invandringsrestriktioner.
I ett inlägg på sociala medier antydde Musk nyligen att mötet med Weidel skulle bli ”en sensation”. ”När jag och Alice pratar kommer kritikerna att tappa besinningen,” skrev han. Det verkar dock som om det mest var de gamla vanliga högerklyschorna som luftades i etern: Tysklands energipolitik är galen, byråkratin för stor och immigrationen okontrollerad – och Weidel har inte fått den mediaplattform hon förtjänade, förstås.
Politiska spänningar i Tyskland
Nyvalet i Tyskland utlystes efter att den regerande koalitionen kollapsade på grund av oenigheter om budgeten och försvarsutgifterna. Enligt opinionsmätningar stöds AfD av cirka 20 % av väljarna, vilket gör partiet till en betydande politisk kraft.
Trots detta fortsätter de större partierna att avfärda samarbete med AfD. Inom det kristdemokratiska CDU har dock en minoritet av politiker öppet föreslagit att partiet borde överväga samarbete med AfD för att möta högerorienterade väljares krav. CDU:s ledning har hittills avvisat förslagen.
Kapitalets inflytande och extremismens återkomst
Musks politiska stöd för högerextrema rörelser visar hur kapital och teknologiska resurser används för att påverka politiska processer. Att en av världens rikaste individer väljer att stödja rörelser med tydligt antidemokratiska tendenser borde mana till eftertanke. Högerextremismens framväxt i Europa sker inte isolerat, utan som en del av den kapitalistiska krisens dynamik. Det är avgörande att bygga en stark motvikt, som arbetar för rättvisa och jämlikhet och i förlängningen för ett samhälle där pengarnas makt inte längre styr.