POLITISK KOMMENTAR De senaste veckorna har sociala medier fyllts med uppmaningar till matbojkott. TikTok, Instagram och Facebook svämmar över av klipp där arbetare och konsumenter uppmanas att vägra handla i stora matkedjor under en vecka – i protest mot de skenande matpriserna. Bakom denna spontana reaktion ligger en äkta känsla av maktlöshet och ilska: priserna stiger, lönerna släpar efter, och livets nödvändigheter blir en lyx.
Men kan kapitalet påverkas av vår goda vilja? Kan vinstlogiken förändras av moraliska vädjanden? Svaret är: nej. Denna protest är, hur välmenande den än är, en återvändsgränd.
Kapitalet bryr sig inte om moral – bara om profit
Kapitalets drivkraft är inte empati, inte rättvisa, inte balans. Kapitalets drivkraft är vinst. Det har inget samvete, inget socialt ansvar – bara ett redovisningsprogram som räknar överskott. Det kapitalistiska systemet är inte sjukt – det fungerar precis som det är tänkt.
Om några tusen eller till och med hundratusentals människor väljer att inte handla på ICA eller Coop en vecka, kommer detta inte att rubba systemet. Många av dem handlade veckan innan. Andra handlar veckan efter. Kapitalet är tålmodigt – men alltid hungrigt.
Det vaknande klassmedvetandet skrämmer eliten
Vad som däremot oroar kapitalet är inte bojkotten i sig – utan att arbetarklassen börjar vakna. Att folk börjar organisera sig, prata om priser, orättvisor, ojämlikhet. Det är den gnistan som kapitalets PR-fabriker, politiker och ”experter” försöker släcka snabbt – genom att förlöjliga, avleda eller i värsta fall kriminalisera.
Vi har sett det förut: Bränsleupproret i Sverige – ett spontant uttryck för ilska, men som snabbt slogs sönder, splittrades, tystades. Antingen genom att ledarna köps upp – med jobb, föreningsbidrag, inbjudningar – eller genom att de skräms till tystnad. Och om inget av detta fungerar, finns alltid lagboken: öppen för tolkning, alltid redo att användas mot arbetarklassen, när den hotar att bli mer än bara konsumenter och skattebetalare.
Lenin hade rätt – klasskampen är det enda svaret
Lenin kallade denna typ av kamp för naiv reformism – eller i vissa fall medvetna avledningsmanövrar från borgerliga krafter. Att tro att man kan förändra kapitalismen genom att vädja till dess bättre jag är som att tro att en varg kan bli vegan. Kapitalet måste inte övertygas – det måste avskaffas.
Och för att göra det måste vi förstå hur systemet fungerar. Därför behöver vi inte fler virala hashtags – vi behöver studiecirklar, utbildning, agitation, organisering. Vi behöver en medveten arbetarklass. En klass som förstår att höga matpriser inte är ett misstag, utan en konsekvens av ett system som bygger på utsugning.
Det kommer bli värre – vi måste vara redo
Kriget om världens resurser hårdnar. Vi ser en omfördelning av världen: mellan USA, Kina, Ryssland och EU. Rustningskostnaderna exploderar. Välfärden demonteras. Allt fler regeringar visar sitt rätta ansikte – höger, reaktionärt, kapitalvänligt. Det vi ser idag är eko från 1870-talet, 1910-talet, 1930-talet – vi vet hur det brukar sluta.
Därför måste vi ta kampen på allvar. Vi måste organisera oss, lära oss av de som tidigare förstod hur kampen ska föras.
Vill du förstå varför saker är som de är? Då är det dags att studera Marx, Engels och Lenin. Har du inte tid att läsa dem själv – anmäl dig till SKP:s kommunistiska grundkurs. Där går vi igenom grunderna för marxism, imperialism, klasskamp och revolution. Du får verktyg att förstå, analysera och förändra. Anmäl dig här: https://skp.se/2025/02/25/kommunistisk-grundkurs-varen-2025/
Kapitalet har bara ett mål: vinst. Vi har ett annat mål: befrielse.
Josef Brant
Mycket bra skrivet!