Eslöv behöver en röd röst!

Eslöv är på mycket en bra illustration över läget i arbetarrörelsen i Sverige av idag.

En gång i tiden hade rörelsen här en revolutionär udd, när (s) sprängdes vid tiden för ryska revolutionen, slöt en stor del av partiet och ungdomsförbundet upp kring revolutionärerna i Sveriges Socialdemokratiska Vänsterparti, vilket senare kom att bli Sveriges Kommunistiska Parti och för att besegra de unga kommunisterna i en lokal debatt vid den tiden, var Brantinglojalisternas unga tvungna att plocka hit medlemmar från Malmö, vilket inte var ett ringa avstånd på den tiden.

Vidare hade vi hungerskravaller under första världskriget och ett par ungkommunister reste till Spanien under inbördeskriget där.

Men om arbetarrörelsen i den stolta gamla industristad och järnvägsknut  mitt i skånska myllan en gång var uppkäftig och livskraftig, har den nu somnat in.

Artikelförfattaren var med i (s) i Eslöv inför valet 2014 och några år före det. Partiets ledning hade varit insyltade i kampanjen mot Juholt och samregerade då och nu med moderaterna som stödparti. Vi i fotfolket fick därför reda på att vi inte skulle lägga så mycket krut på att kritisera borgare, utan att försöka vinna över den missnöjda mittenfåran som hade tappat tron till Alliansen och dem vi verkligen skulle kritisera var krafter längre vänsterut. När en ung vänstersosse föreslog att man skulle formulera politiken runt slagordet ”av var och ens förmåga, åt var och ens behov”, såg socialdemokratiska fackpampar rött och förklarade att facket alltid ”legat i krig med kommunisterna”.

Det olyckliga är att sossarna satt sig i styret med moderaterna och kan därmed driva högerpolitik utan bromsar. Moderaterna fungerar dels som alibi för att kunna hålla SD borta från inflytande, men också som en ursäkt för att driva klassamarbetspolitik. Om moderaterna skall vara med, och det har höjts (m)-röster mot samarbetet i lokalpressen, så är det klart att sossarna inte kan föra vad för slags politik som helst.

Men det slutar inte där
Sverigedemokraterna blev största borgerliga parti i kommunvalet sist och det andra största partiet totalt sett.

Berövade Alliansens största parti, var de andra partierna i den formationen tvingade att bedriva oppositionspolitik mot socialdemokratisk politik, såväl som moderat, samtidigt som de naturligtvis behövde markera mot Sverigedemokraterna, för att inte tappa fler röster.

Vad som hände var underligt
Alla oppositionspartier i kommunen, exklusive SD, satte sig i allians. Vänsterpartiet samarbetade nu med (L) och (C) och lät sig inte hindras från att vara med och privatisera lägenheterna i Eslövs kanske främsta arbetarklassbostadsområde, Berga.

Genom att samarbeta med (S), öppnar (M) för att tappa fler väljare till SD. Genom att samarbeta med Alliansen och lokala Nya Kommunpartiet, sätter (V) munkavle på den arbetarklassopposition som skulle kunna formera sig mot sossar, moderater, svikna alliansister och SD. I stället har de gjort precis som sossarna. Gått över klasslinjen.

Det är inte som det inte finns ett skriande behov en konsekvent arbetarförkämpe i kommunen.

Järnvägen är grunden för Eslöv till den milda grad att kommunvapnet består av ett bevingat lokomotivhjul, men sedan några år tillbaka sjabblade (s)-ledningen bort att alla tåg som passerar skulle stanna här. Eslövs pendlare var inget värda när (s) på regionalplan krävde att restiden mellan Hässleholm och Malmö måste kortas ner.

Vidare har kända Eslövsföretaget Felix beslutat sig för att flytta kontoret till Malmö, men har kommunen tagit strid för jobben? Nej, de har fjäskat för företagsledningen och fått det att framstå som att det inte är vanliga knegare som bidragit till Eslövs välstånd, utan ”briljanta” kapitalister.

En annan sak som många ville var att kulturskolan skulle flytta till Bergaområdet. Eslöv är en segregerad stad och allting ligger egentligen i centrum. Genom att flytta kulturskolan till Berga, hade arbetarklassbarnen fått en oas och frizon i sitt eget kvarter.

Det finns alltså ingen proletär opposition i kommunen. Det finns nu ett tomrum i politiken som kommer att fyllas av SD om inget görs.

Det är helt enkelt dags att bygga SKP i kommunen!

Bengt Lennartsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.