Rapport från Västernorrland – Ska Folkets Hus husera rasistiska organisationer?

Sverigedemokraternas partiledning med Jimmie Åkesson i spetsen besökte 2016-03-09 Ånges Folkets Hus. Cirka 100 personer, en del Ångebor men även tillresta från Sundsvall, Östersund och Örnsköldsvik var på plats och lyssnade på partiledaren Jimmie Åkesson, gruppledaren Mattias Karlsson, partisekreteraren Richard Jomshof och riksdagsledamoten Paula Bieler. Alla diskussioner under det två timmar långa mötet handlade om invandringsfrågor men Jimmie Åkesson vill ändå inte se Sverigedemokraterna som ett enfrågeparti.

När Sverigedemokraterna ville hyra Medborgarhuset i Ånge för att inleda sin Norrlandsturné här tvekade Folkets Hus länge. Riksorganisationen Folkets Hus har en policy som säger att man inte ska hyra ut till rasistiska, främlingsfientliga, ickedemokratiska och exkluderande rörelser.

– Problemet är att vi inte äger Medborgarhuset även om det är vi som driver verksamheten här, säger Lars-Eric Bjelkström föreståndare på Folkets Hus i Ånge till Allehanda.se.

Trots stor tvekan fick Sverigedemokraterna hålla sitt möte i Medborgarhuset i Ånge den kvällen. Folkets Hus övervägde länge att säga nej.

– Det känns jättejobbigt, säger Lars-Eric Bjelkström, Han har undersökt möjligheten att stoppa uthyrningen till Sverigedemokrateras möte.

– Vi har hyrt ut åt Sverigedemokraterna innan när de haft sina möten här i byn bara och nu så blev det så att de hyrde igen. Men då det kom fram att det var ett riksmöte ville vi inom Folkets Hus inte ha dem i huset, om man säger så, men nu har vi hyrt ut till dem fast att vi egentligen inte vill det. Jag skulle väl egentligen ha velat att vi testat att säga nej, säger Lars-Eric Bjelkström.

Är det inte fel att vägra hyra ut till Sverigedemokraterna med tanke på att det ändå är ett riksdagsparti?

– Det är där problemet är, att de sitter i riksdagen och fullmäktige. Vi i Folkets Hus-föreningen är för mångfald och alla människors lika rätt, säger Lars-Eric Bjelkström.

Vad händer nästa gång Sverigedemokraterna vill hyra Medborgarhuset i Ånge?

– Vi kommer ha ett årsmöte i april och då kommer vi ta upp den här frågan, säger Lars-Eric Bjelkström.

I Ånge har antalet partimedlemmar i SD ökat från 14 vid tiden för valet till nuvarande 58 medlemmar.

– Det finns ju två orsaker, det ena är att det finns många som tycker det är mycket flyktinganläggningar här i kommunen. Sedan är det många pensionärer som tycker att de blivit svikna, säger SD:s lokale ledare Stig Malmberg.

Migrationspolitiken dominerade på mötet
Enligt utsago skulle Åkesson tala en del om invandringsfrågor medan de andra i panelen som var med skulle prata om landsbygdspolitik, kriminalpolitik och annat. Nu blev det inte riktigt så. Frågan om invandring och asylsökande kom att dominera hela kvällen med budskapet att det är en myt att Sverige behöver invandring.

Kommuner med stor flyktingmottagning är naiva om de tror asylmottagning kan vara ekonomiskt gynnsamt för kommunen, menade Jimmie Åkesson.

– De kommuner som blir hårt belastade av nyanlända får bidrag från staten under en begränsad period, men sedan när de bidragen tar slut så urholkar det fullständigt den kommunala ekonomin, sa exempelvis Jimmie Åkesson.

Samtidigt har det aldrig funnits så många lediga jobb som nu. Det växer upp asylboenden och de behöver någonstans att handla mat och skolor – det går ju lite stick i stäv med hur du resonerar, frågar man sig..? Herr Åkesson har svaret klart redan innan någon hann ifrågasätta hans påstående.

– Ja, fast forskningen när det gäller invandringen och effekterna på den offentliga ekonomin innebär en nettokostnad och det skulle vara förvånande om det inte vore så i Ånge, säger Jimmie Åkesson.

Kuriöst nog fick mötesdeltagarna INTE ställa några frågor. Istället var det ”de fyras gäng” som hela tiden ställde frågor till varandra, enligt Radio Västernorrland. Främst var det Åkesson som svarade eller ledde diskussionen helt enligt hans mörka ideologi och främlingsfientliga åskådning!

Jimmie Åkesson avslutade kvällen på scen i Ånge med att spela klaviatur med sitt band Bedårande barn. Hur det lät eller vilken musikstil de har vet undertecknad inte, men jag antar att det är musik med grumligt budskap. Att jag inte har hört dem känns nästan som en lättnad!

Centerns starke man byter parti
Samma morgon som mötet kom också beskedet att Centerpartiets Erik Thunefors i Ånge lämnar sin plats i Centern och blir politisk vilde. Samma kväll klev han upp på Sverigedemokraternas scen i Medborgarhuset i Ånge.

– Landsbygdsfrågor har varit min stora grej men nu har flyktingfrågan blivit det. Jag har ju försökt att påverka partiet på stämmor och genom att skriva motioner men inte lyckats. Jag har varit obekväm i Centerpartiet och de ville bli av med mig. Men så skulle de här grabbarna komma hit och då fick jag chansen att hänga med här, sa Erik Thunefors under mötet.

Han pratade också om att han oroar sig för kostnader flyktingmottagandet kan innebära för kommunerna och om att olika byggnader, som herrgårdar, i kommunen blivit flyktingboenden.

Tidigare på onsdagen sa Erik Thunefors till Sundsvalls Tidning att han haft fullt upp och inte hunnit tänkte på att eventuellt ansluta till något annat parti sedan han beslutat sig för att lämna Centerpartiet.

Först klev Erik Thunefors av uppdraget som kretsordförande i Ångecentern. Han hade då ifrågasatts och kritiserats för att han ofta uttryckt sympatier med invandringskritiska inlägg i sociala medier. På onsdagsmorgonen kom beskedet om att Thunefors även lämnar partiet. Samma kväll klev han in på Sverigedemokraternas scen i Medborgarhuset i Ånge. Då har vi således fått klart för oss vart delar av centern står i denna fråga. Må rättvisa och demokrati gå segrande ur denna smörja!

Mats Hedell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.