Falska vittnesmål om Nordkorea i FN

EU och Japan, uppbackade av USA, drev i december 2014 i FN:s generalförsamling igenom en resolution om mänskliga rättigheter i Nordkorea som baserades på falska vittnesmål. Det står klart sedan ett av huvudvittnena har avslöjats som lögnare och tvingats ändra sina historier på väsentliga punkter.

Avhopparen Shin Dong-hyuk, vars påstådda flykt från ett fångläger i Nordkorea ligger till grund för boken ”Flykten från Läger 14” av journalisten Blaine Harden, har på väsentliga punkter ändrat sin historia.

Efter att Demokratiska Folkrepubliken Korea (Nordkorea) dokumenterat och presenterat fakta i målet, erkände bokens författare att Shin Dong-hyuk ljugit för honom om viktiga fakta. Shin Dong-hyuk har sedan själv tvingats ändra sin historia på väsentliga punkter och offentligt be om ursäkt för att han ljugit.
Shin Dong-hyuk har lyfts fram som nyckelvittne av USA:s f d president George W Bush och av den undersökningskommission vars rapport ligger till grund för resolutionen i FN:s generalförsamling, och han inbjöds av USA som vittne i en hearing inför FN:s säkerhetsråd.

Denna händelse bekräftar ännu en gång att berättelser från nordkoreanska ”avhoppare” i södra Korea ofta är fulla med överdrifter och direkta lögner, vilket flera kritiska journalister tidigare påpekat.

Det som gör detta fall särskilt allvarligt är att EU, Japan och USA genomdrivit en resolution i FN:s generalförsamling baserad bland annat på detta vittnesmål.
För att världssamfundet på allvar ska kunna värna om mänskliga rättigheter, måste man kritiskt tillbakavisa falska anklagelser och genomskåda ageranden som missbrukar frågan om mänskliga rättigheter för helt andra syften.

Sverige och andra EU-medlemsländer bör dra lärdomar av denna händelse, avstå från att göra gemensam sak med den f d kolonialmakten Japan och med USA, som ännu inte slutit fred med Demokratiska Folkrepubliken Korea efter Koreakriget. De bör också be om ursäkt för de ogrundade anklagelserna mot DFRK.

Christer Lundgren
Ordförande
Svensk-Koreanska Föreningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.