Finlands krig mot Sovjetunionen

Weikko Kasper, Finland, skriver i DN den 14 september att Finland även försvarade Sveriges frihet! Helt fel, Sovjetunionen ville hyra Hangö för att försvara inloppet till Leningrad mot Hitlertyskland. Men det ville inte högerregeringen i Finland med Pasikivi i spetsen. Men Hangö intogs med våld av Röda armén, alltså helt onödig blodspillan på båda sidor. Finland var allierad med Tyskland, och hade hakkorset på sina krigsmaskiner, som ofta kom från Sverige. Till exempel flyg Gloster Gladiator som skickades i delar till Finland.

Men vad hände när freden kom? Sveriges statsminister 1945, Per Albin Hansson, skrev ett tacktelegram till Josef Stalin för att Sovjetunionen räddat Sverige från andra världskriget!

Men 2015, 70 år efter segern, var statsministrar och presidenter inbjudna, men vår nuvarande statsminister lyste med sin frånvaro på segerdagen som firades i Ryssland! De allierade krossade världens genom tiderna största krigsmaskiner, Nazisttyskland och Japan, och Sovjet förlorade 18 miljoner soldater! De övriga allierade fick betydligt mindre förluster.

Margot Wallström bör nog tänka efter i försvarsfrågorna, om Ryssland överhuvudtaget vill ha något krig någonstans om de inte själva blir angripna. Våra skattepengar behövs inte för krig. Vår allmänna sektor fungerar inte, där finns många hål att fylla, se bara på järnvägen som inte fungerar!

Arnold Stenman, Piteå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.