Fred och solidaritet

Sverige har ett långt förflutet som alliansfritt land som, om så behövts, har ställt upp för fredsbevarande insatser i FN:s regi. I och med inträde i EU har Sverige spelat bort möjligheten att själv bestämma över sin säkerhetspolitik. Vi är nu uppbundna av överstatliga lagar som på alla andra områden. Med förevändningar om att skapa demokrati, värna mänskliga rättigheter eller sprida europeiska värderingar sopar EU banan för det globala kapitalet även utanför EU:s gränser.

NATO som aldrig har varit någon försvarsorganisation agerar som kapitalets järnnäve. Dess norra flank är ännu delvis öppen och därför utsätts Sverige och Finland för utpressning om Nato- medlemskap. Medan den allmänna opinionen är avvisande har olika regeringar svarat med smyganslutning som ”Partnerskap för fred”, samövningar med NATO på svenskt territorium, standardisering av krigsmateriel, representation hos NATO:s huvudkvarter i Bryssel och slopandet av den allmänna värnplikten. Ett medlemskap i NATO innebär att hamna under ett kärnvapenparaply.

Världsfreden hotas främst av USA:s anspråk på global dominans. SKP arbetar även för fredens skull för proletär internationalism och för solidaritet med Kuba, Vietnam och Nordkorea, med Latinamerikas Alba-länder och folken i Palestina, Irak och Iran.

Sveriges Kommunistiska Parti (SKP) vill arbeta för:

Sveriges alliansfrihet

Nej till värdlandsavtalet

Inget svenskt deltagande i USA:s krigspolitik

För kärnvapenavrustning

Omvandling av vapenindustrin till civil produktion

Nej till yrkesarmé, ja till allmän värnplikt

Stärka arbetarklassens internationella solidaritet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.