Grekiska SYRIZA – kapitalets hantlangare

SYRIZA är Vänsterpartiets systerparti i Grekland, Jonas Sjöstedt och andra opportunister hyllade partiets valseger. Nu genomför SYRIZA/ANEL-regeringen stora försämringar för arbetarklassen i landet med privatiseringar, höjda skatter för folket med mera. Riktpunkts redaktion publicerar här nedan ett aktuellt uttalande av Greklands kommunistiska parti, KKE, som mer ingående beskriver regeringens stöd till kapitalet.

Folkets svar på SYRIZA/ANEL-regeringens monstruösa lag.

Tusentals arbetare i Aten och andra städer besvarade PAME:s uppmaning om att demonstrera mot det nya och oacceptabla folkfientliga lagförslaget som SYRIZA/ANEL-regeringen lade fram åt parlamentet att votera om helgen den 21-22 maj.

Den monstruösa lagen föreskriver momshöjningar på ett antal objekt (från 23 till 24 procent) samt bränsle. Den medför nya indirekta skatter och ökar skattetrycket för jordbrukare, beskattar hemmen ytterligare, skapar en ny superfond för privatiseringar i förberedelse för överlämnandet av transportsektorn och nästan all statlig infrastruktur och egendom till kapitalet. Lagen banar väg för beslag och auktionering av bostäder som tillhör familjer. Den skapar en automatisk beredskapsmekanism för att minska utgifterna, det vill säga som automatiskt kommer att skära ned löner, pensioner, sociala förmåner och andra utgifter om skattemålet för statsbudgeten och memorandumet inte uppnås.

Samtidigt ger den nya provocerande skattebefrielser och förmånliga villkor för kapitalet. Anslagen för företagen är undantagna från “beredskapsmekanismen”, samtidigt som nya skattelättnader etableras för industriägarna.

I huvudsak är detta ett nytt fjärde memorandum på 7 500 sidor vars innebörd ”vänsterregeringen” skyndsamt försökte dölja under helgen. Det är ingen tillfällighet att SEB (Greklands “Federation of Enterprises”/motsv. Arbetsköparföreningen) välkomnat lagförslaget, medan arbetarna demonstrerade emot.

Folkets protester kom omedelbart med en tvådagars strejk inom kollektivtrafiken och demonstrationer som anordnades av PAME över hela landet. Det centrala massmötet hölls i Aten kvällen den 22 maj vid den tidpunkt då lagförslaget lagts upp för omröstning.

Greklands kommunistiska partis (KKE) generalsekreterare, Dimitris Koutsoumpas, gjorde följande uttalande till media på massmötet:
– Som KKE, är budskapet jag vill skicka från Syntagmatorget, tillsammans med arbetarna som demonstrerar, att det grekiska folket inte får förvänta sig något från de olika parlamentariska förfarandena, från detta parlament, men måste organisera sin kamp just nu och ännu mer dynamiskt, organisera folkets allianser och kämpa tills all denna folkfientliga politik välter i sin helhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.