Recension av dokumentärfilmen ”Left For Dead: Myanmar’s Muslim Minority”

Den muslimska minoriteten i Burma, kallad Rohingya, har sedan 2012 blivit föremål för en sofistikerad och omfattande mörkläggning i den bemärkelsen att det som utspelar sig i Burma inte betecknas som massaker. I maj 2012 hittades en massgrav med över 30 lik på en övergiven människosmugglingsplats i södra Thailand. Platsen är bara en i mängden som sträcker sig över området. Dessa gravar utgör sista ledet i en intrikat och invecklad transnationell människosmugglingskedja med rötter i en etnisk konflikt i Burma som har trappats upp i snabb takt sedan 2012.

De senaste åren har hundra miljontals dollar tjänats i Sydostasien genom att sälja desperata människor som handelsobjekt och tusentals människor har hållits tillfångatagna mot lösensummor i egenkonstruerade djungelliknande fängelseläger där de stundtals blivit torterade, förslavade eller till och med dödade. Allt detta har åstadkommits i samarbete med flera högt uppsatta tjänstemän från flera olika regeringar. Hemliga dokument som har tillhandahållits av Vice News bekräftar att uppenbara brott mot de mänskliga rättigheterna och potential för ytterligare dödsoffer har sopats under mattan till förmån för politisk lämplighet. Parallellt med detta har investeringar vällt in i Burma och landet har kallats ”den sista stora ekonomiska gränsen”. USA:s utrikesdepartement har till och med hyllat de demokratiska reformerna gjorda i landet och betecknar dessa reformer som en framgångssaga och man erkänner och välkomnar den utveckling och det framåtskridande som man menar har gjorts i Burma och den frihet många har fått till följd av de demokratiska reformerna. Men medan världen har fokuserat på Burmas omställning och utveckling mot demokrati, har den burmesiska regeringen i själva verket infört ett apartheidsystem och ett övervakningssystem mot den etniska och muslimska minoriteten i Burma som kallas för Rohingya och som huvudsakligen är koncentrerade till den burmesiska delstaten Rakhine och längs gränsen mot Bangladesh där de samlas i fängelseläger och bokstavligen tynar bort. Den burmesiska regeringen står handfallen och passiv och vidtar inga åtgärder för Rohingyaminoriteten överhuvudtaget och förnekar till och med att de existerar och vill därmed heller inte prata om Rohingya. En klanledare för Rohingyaminoriteten i Rakhinestaten intygar att de har blivit separerade och de får ingen hjälp från någon. Han säger att Rohingya har ingen framtid i Burma. Han uppger att Rohingya blir behandlade som djur av den burmesiska regeringen och blir dessutom strikt kontrollerade. De saknar både jobb och hopp i Burma. Rohingyaminoriteten är bunden till att följa strikta regler och får inte lämna sina läger som klassas som flyktingläger av regeringen, men som i själva verket är rena fängelseläger under helvetiska förhållanden. Den muslimska minoriteten i Burma, Rohingya, har i åratal blivit utsatt för en omfattande diskriminering och ses som inkräktare utifrån trots att de länge har existerat i området.

Gruppvåldtäkten av en buddhistisk flicka i Rakhine 2012 gav upphov till en blodig konflikt mellan den muslimska minoriteten i Rakhine och majoriteten i Rakhine som utgörs av buddhister. I samband med att denna konflikt blossade upp synliggjordes historiska och etniska spänningar mellan dessa grupper. Hela byar brändes till marken i konfrontationerna mellan dessa grupper. Än mer oroväckande är att den burmesiska polisen och statstjänstemännen passivt bara stod och tittade på medan detta utspelade sig mitt framför deras ögon. Det har till och med framkommit att burmesisk polis vid enstaka tillfällen till och med deltog i attackerna mot Rohingyaminoriteten.

Konflikten mellan dessa två grupper resulterade i förödelse och gjorde tiotusentals rohingyas hemlösa. Den internationella människorättsorganisationen Human Rights Watch har klassat konflikten mellan dessa två som etnisk rensning. Övergrepp och omfattande inskränkningar mot Rohingyaminoriteten i Burma har pågått i flera årtionden och har innefattat alltifrån tvångsarbete till regelrätta mord och tortyr. 1982 fråntogs Rohingyaminoriteten i Burma sin rätt till medborgarskap i landet. Således är nu Rohingyaminoriteten därför världens största statslösa befolkningsminoritet inom ett lands gränser. Rohingyaminoriteten i Burma är världens mest förföljda muslimska minoritet och de har fått etiketten oönskade. Rohingya skeppas ut från den burmesiska staden Sittwe, även kallad Rakhinestatens huvudstad, i fullproppade båtar med löften om att få arbete i Malaysia. Istället blir Rohingyaminoriteten föremål för människosmugglarnas ekonomiska intressen. Enligt uppskattningar gjorda av FN har transnationella kriminella brottssyndikat såväl som högt uppsatta regeringstjänstemän profiterat drygt 200 miljoner USA-dollar på denna omfattande människosmuggling sedan 2012. Parallellt med detta har man även bedrivit en storskalig och avsiktlig mörkläggning under en längre tid för världen i syfte att dölja bevisen för de fruktansvärda övergrepp som har begåtts mot den muslimska minoritetsgruppen. Bara en del massgravar och begravningsplatser har grävts fram. Många är ännu i skrivande stund oupptäckta. Många inflytelserika och mäktiga människosmugglare använder sig också av den utbreda korruptionen i Sydostasien för att fly fältet antingen genom att betala en muta eller genom kontakter med högt uppsatta regeringstjänstemän.

Charlie Paulsson

Fotnot: Filmen finns på VICE News

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.