Inga militärbaser i Norge

Norges Kommunistiska Parti fördömer regeringens planer på att tillåta utstationering av amerikanska soldater i Tröndelag. Dessvärre ser förslaget också ut till att kunna få stöd från Arbetarpartiet.

Basförklarningen blev gjord då Norge blev medlem i NATO 1949. Då fastslogs det att det inte skulle öppnas baser för främmade lands stridskrafter på norskt territorium så länge Norge inte är angripna eller hotas av angrepp.

Detta var för att försäkra de sovjetiska myndigheterna, som fruktade NATO:s baser i sitt grannskap. Stationering av amerikanska styrkor i Norge kommer att tolkas av Ryssland som en provokation. Vi vill också betona att Norge och Ryssland har haft goda relationer i många decennier.

Det är ett faktum att Sovjetunionen befriade Nordnorge 1944/1945, och därefter drog sina styrkor tillbaka över gränsen.

Mänskligheten står inför två alternativ: antingen att använda de vetenskapliga framstegen till materiell, social och andlig berikelse för alla, eller att förstöra hela jorden.

Aldrig har möjligheter varit större för en positiv utveckling för alla människor. Heller aldrig har vi varit mer hotade av förstörelse.

Norges Kommunistiska Parti ser frågan om krig eller fred som det helt överordnade i förhållande till alla andra frågor i vår tid.

Ryssland har aldrig varit och är inte ett hot mot Norge. Det är NATO med USA i spetsen som är ett hot mot världsfreden. Norge måste säga nej till militärbaser i Norge. NKP förespråkar att Norge utträder ur NATO.

Runa Evensen
Ordförande
Norges Kommunistiska Parti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.