Risken är överhängande för ett kärnvapenkrig

Detta är hämtat ur den utmärkta oberoende nättidningen www.newsvoice.se, där man intervjuat Paul Craig Roberts, ekonom, författare och tidigare redaktör vid Wall Stret Journal och anställd vid Reagan-administrationen.

Han är mycket kritisk till USA:s utrikespolitik som han nu menar är inne i ett mycket farligt läge. Risken är överhängande och har aldrig varit så hög för ett kärnvapenkrig mellan Ryssland och USA med framför allt Europa som krigsskådeplats.

”Vi ändrade vår kärnvapendoktrin så att den tillåter nu att i förebyggande syfte angripa ett annat land med en första attack. Så detta innebär att såväl ryssar och kineser kan komma att utsättas för förebyggande förstaattacker.” Craig Roberts säger att USA placerar missiler vid Rysslands och Kinas gränser, något som de inte bör acceptera pga de alltför stora risker som det medför. ”Så vi är på väg mot krig. Jag tror att det enda som skulle kunna hindra det är om en eller två europeiska regeringar inser att de inte har något som helst att vinna på en konflikt med Ryssland. Det enda de kunde göra för att förhindra ett kärnvapenkrig är att dra sig ur NATO.”

Enligt Roberts har spänningarna nu mellan USA och Ryssland aldrig varit högre, ens jämfört med det första kalla kriget.

Av denna anledning är situationen mycket farligt.

Det är även farligt av en annan anledning. Tidigare har USA:s regering verkat för att minska spänningarna med Ryssland. John F Kennedy arbetade med Chrusjtjov för att lugna ner Kubakrisen och ett resultat av de förhandlingarna var att Kennedy drog tillbaka amerikanska missiler från Turkiet. ”Vi har nu nått en mycket hög spänningsnivå och jag tror att med den senaste amerikanska flygattacken på syriska trupper har gjort det helt klart för den ryska regeringen att diplomati är värdelöst och att de inte kan nå en diplomatisk överenskommelse med USA.”

På frågan om varför amerikanska medborgare är så omedvetna om de ödesdigra globala riskerna för kärnvapenkrig, säger Roberts att det i USA inte längre finns några oberoende medier. ABC, NBC och CBS är alla kuggar i ett stort konglomerat. Folket kontrollerar ingenting. Medieföretagen drivs inte av journalister, de drivs av tidigare regeringstjänstemän och företagens reklamchefer som inte har något som helst intresse av att förmedla sanning. Oligarkin är förankrad i Washington med kontroll över ekonomiska och utrikespolitiska positioner, tankesmedjor och andra lobbyister, och media.

John Eslund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.